В Україні має бути сформовано уряд національної єдності — експерт

А просто заміна одних прізвищ на інші зовсім не гарантує, що діяльність Кабміну стане принципово іншою.

Без зміни парламенту, зміни якості уряду точно не буде
Без зміни парламенту, зміни якості уряду точно не буде

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Має бути сформовано уряд національної єдності. Подібне у світовій історії відбувається достатньо регулярно за часів війни. Щодо України, чи будуть змінювати окремих міністрів, чи Кабмін в цілому осінню, то варто зауважити, що в уряді відсутні 20% міністрів. Їх обов’язки виконують виконуючи обов’язки. А чи хтось помітив різницю між міністрами та виконуючими обов’язки? Я не помітив. Тому є побоювання, що на кого б ми не поміняли чинний уряд, принципових змін в роботі не відбудеться. Адже заміна одних прізвищ на інші зовсім не гарантує, що діяльність Кабміну стане принципово іншою. Тим паче якщо новий уряд сформує монокоаліція від влади. Його якість буде набагато гіршою. Адже новим міністрам ще буде потрібен час зрозуміти, що саме відбувається та узгодять між собою власні інтереси», — каже Ю. Гаврилечко.

За його словами, чинне законодавство не дозволяє міністрам проводити власну кадрову політику. Навіть, щодо своїх заступників.

«Відповідно призначення заступників міністрів — наслідок коаліційної угоди у всьому уряді. Це безумовно є маразмом. Але маємо те, що маємо. Тому новий уряд має бути коаліційним. Він має представляти всі політичні партії, які є в парламенті. Зокрема, щоб вони працювали разом. А якщо цього не буде, яка різниця, що за прізвища будуть у нових урядовців. Це буде все одно чинна монокоаліція. І тоді без зміни парламенту, зміни якості уряду точно не буде. Заміна парламенту неможлива через воєнний стан. А заміна одних прізвищ на інші, лише погіршить ситуацію», — резюмує Ю. Гаврилечко.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні ведеться робота над зміною складу уряду. Президент Володимир Зеленський не виключає, що звільнення та призначення все ж таки відбудуться. Однак він не коментує ймовірну відставку прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, яка спричинить повну зміну складу уряду.