Доставка поліцією чоловіків до ТЦК є перевищенням повноважень — адвокат

Правоохоронні органи та військові не мають права хапати людей на вулицях та доставляти їх до ТЦК. Адже це перевищення їх повноважень.

Доставка поліцією чоловіків до ТЦК є певищенням повновжень
Доставка поліцією чоловіків до ТЦК є певищенням повновжень

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Нацполіція це не таксі, яке буде доставляти чоловіків на оновлення даних до ТЦК чи на проходження ВЛК. Все що може зробити поліція — перевірити документи. Якщо особа знаходиться у розшуку, то відповідно Нацполіція зобов’язана скласти на цій підставі адміністративний протокол та викликати безкоштовного адвоката. А не хапати людину на вулиці та силою доставляти до ТЦК, якщо вона відмовляється туди їхати. Якщо ж поліція відновиться надати безкоштовного адвоката, і потягне людину до ТЦК, то це буде перевищенням службових повноважень»,-каже адвокат.

Він підкреслив, що військові також не наділені повноваженнями когось затримувати чи доставляти.

«Відповідно до статті 17 Конституції, в України заборонено використовувати ЗСУ та інші військові формування для обмеження прав та свобод громадян. А це вже є узурпацією влади та тоталітаризмом. Єдиною причиною затримання може стати знаходження особи у розшуку та створення відповідного реєстру. А щодо доставки до ТЦК людей, які не перебувають у розшуку, щоб вони пройшли ВЛК — виходить за межі повноважень поліції та військових. Це перевищення влади та службових повноважень, тому такі люди мають звертатися до адвоката і подавати заяву до суду. Особа має вимагати від поліцейських пояснення на яких підставах складається протокол про її затримання та яку норму Кодексу про адміністративне правопорушення, було порушено. Якщо ж подивитися на статі 210 та 251 Кодексу про адміністративні правопорушення, то фактично підстав для затримання чоловіків на вулиці, немає. Адже Міноборони має доступ до відповідних державних реєстрів та баз даних», — підкреслює адвокат.

Він наголошує, що у поліції немає функцій перевіряти військово-облікові документи.

«На жаль, особи, які мають вести військовий облік перекладають свою відповідальність та свою роботу на будь-кого. Зокрема, на громадян, намагаюсь їх штрафувати, на поліцейський, щоб вони хапали людей на вулицях, замість того, щоб належним чином налагодити військовий облік. Адже сьогодні є велика кількість випадків, коли оновлені дані в реєстрі військовозобов’язаних не відповідають дійсності. Це говорить про те, що збір персональних даних у турбо режимі немає під собою жодної мети навести лад з військовим обліком. Єдина мета — збір персональних даних, з якими невідомо, що буде. Тобто невідомо, яким чином вони захищаються та куди можуть потрапити», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що згідно з новим законом про мобілізацію та військовий облік, що набрав чинності з 18 травня 2024 року, з 16 липня поліцейські в Україні матимуть право примусово доставляти до ТЦК водіїв, які перебувають у розшуку через недостатньо оновлені військово-облікові дані.