Україна намагається налагодити стосунки з Трампом через Бориса Джонсона — політолог

Ексочільник уряду Британії Борис Джонсон — один з каналів, завдяки якому Україна буде намагатися тримати зв’язок з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом.

Борис Джонсон та Дональд Трамп
Борис Джонсон та Дональд Трамп

Про це в коментарі заявив політолог Олексій Якубін.

«Борис Джонсон — один з каналів, завдяки якому Україна буде намагатися тримати зв’язок з Дональдом Трампом. Тобто через британських консерваторів. Хоча не варто забувати, що позиції Джонсона, щодо війни в Україні неодноразово змінювалися. Після того, як він перестав бути прем’єром, є питання, а яку позицію він займає, щодо України. Але пост Джонсона в соцмережах на тему України є показником, що у британських консерваторів є спроба вийти на контакт з Трампом через Бориса Джонсона», — каже політолог.

На його думку, Україна має шукати виходи не тільки на кандидата у президенти США Дональда Трампа, а й на кандидата у віцепрезиденти Джей Ді Венса.

«Висока ймовірність, що саме йому Трамп може доручити український напрямок. Адже Венс з 2022 року достатьо активно коментував питання України. Тобто він був проти допомоги Києву і пропонував зосередитися на питаннях східної Азії. Тому українські дипломати мають думати, як залучити високопоставлених республіканців до питання України. Наразі наше посольство у Вашингтоні недопрацьовує. Адже з огляду на заяви, які ми бачимо, комунікація між Україною та республіканцями є не дуже ефективною. Тому на формальному рівні треба змінювати дипломатичну роботу. Та само Україна не до кінця використовує канали, щодо релігійної війни. Також Київ має шукати виходи на Трампа через республіканські ЗМІ. Тож Україні треба думати, як налагодити контакти з різних боків. Також через інтерв’ю представникам консервативних республіканських медіа у США. Також можна запросити Джей Ді Венса до України, щоб він на власні очі побачив, що тут відбувається. Він був у морській піхоті в нього є військовий досвід» — зазначає політолог.

Також на його думку, українське та експерт середовище має змінювати підхід до республіканців.

«У нас історія з республіканцями зображується у чорно-білих тонах. Умовно, що вони поширюють тільки кремлівські наративи. Саме через це офіційному Києву не буде легко вести комунікацію з республіканцями. Адже роль США та їх підтримка України є колосальною», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що прем'єрміністр Великої Британії Борис Джонсон провів зустріч з кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом. Політики обговорили актуальну ситуацію в Україні.