У Львові відбувається похорон Ірини Фаріон, зібралися тисячі людей

У Львові о 14 годині почався похорон Ірини Фаріон. Труну з вбитою вже занесли до Гарнізонного храму. Щоб попрощатися з мовознавицею та колишньою народною депутаткою, біля храму в центрі міста зібрались тисячі людей.

У Львові відбувається похорон Ірини Фаріон, зібралися тисячі людей
У Львові відбувається похорон Ірини Фаріон, зібралися тисячі людей

Черги біля собору постійно збільшуються, повідомляє кореспондент ВВС Святослав Хоменко. На вулицях Львова посилені патрулювання поліції — є побоювання, що на похороні можуть бути провокації.

Професорку Львівської політехніки поховають на Личаківському кладовищі. На цьому старовинному кладовищі поховані багато відомих людей.

Труну пронесуть на площу Ринок і через вулицю Пекарську до кладовища. Через це у місті перекриватимуть рух по маршруту пішої колони, громадський транспорт також їздитиме із затримками.

У неділю в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла вже відбули парастас, тобто заупокійне богослужіння за Іриною Фаріон, де також зібралися більше тисячі людей. До собору портрет мовознавиці несла її донька та двоє малих онуків.

Мовознавиця, яку багато людей знають через резонансні заяви на захист української мови, померла в п'ятницю 19 липня. Невідомий вистрелив в Ірину Фаріон, коли вона виходила зі свого будинку у Львові.

60-річна жінка отримала кульове поранення в скроню і померла у лікарні.

Телеграм-канали повідомляють, що, за словами очевидців, стріляв чоловік приблизно 20−25 років.

«Коли Фаріон вийшла з будівлі, він підбіг і вистрелив їй в голову», — йдеться у повідомленнях. Дехто зі свідків твердить, що зловмисника нібито бачили у дворі протягом останніх кількох тижнів.

На похорон Ірини Фаріон прийшло багато відомих людей.

Один із них — лідер партії «Свободи» Олег Тягнибок, до якої належала Фаріон, заявив, що пропонує 10 тисяч доларів за інформацію, яка допоможе вийти на виконавця чи замовника вбивства мовознавиці, повідомляє кореспондент ВВС Святослав Хоменко.

Резонансне вбивство шокувало Львів та Україну. Мотиви злочинця, якого так і не знайшли, залишаються невідомими.

Уночі після убивства міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що до розслідування вбивства залучена практично вся поліція Львова та частина поліції Львівщини. Сам він прибув до Львова.

За словами Клименка, основні версії слідства: особиста неприязнь і громадсько-політична діяльність пані Фаріон.

«Не виключаємо, що вбивство має замовний характер», — каже Клименко.

Клименко підтвердив, що підозрюваний кілька днів перебував біля будинку Фаріон у визначений час.

Партія «Свобода» заявила, що так чи інакше у злочині може бути винна Москва. Офіційно щодо російського сліду слідство не висловлювалось.

Чим відома Ірина Фаріон

Ірина Фаріон була відомою захисницею української мови, філологинею, професоркою та членкинею партії «Свобода».

Вона неодноразово втрапляла у скандали через свої різкі висловлювання на захист мови.

Фаріон народилася та виросла у Львові, здобула філологічну освіту та все життя працювала в сфері української філології, має наукове звання доктора філологічних наук та майже 30 років викладала у «Львівській політехніці».

У листопаді 2023 року СБУ відкривала кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон. Перед тим вона в інтерв'ю різко розкритикувала українських військових, які продовжують спілкуватися російською мовою.

Після того, як розгорівся скандал, вона опублікувала слова підтримки на свою адресу одного зі своїх підписників з Криму. У публікації були персональні дані підписника. Після цього у Криму його нібито затримали російські спецслужби.

Студенти вийшли на протест у Львові і вимагали звільнення професорки.

15 листопада 2023 року Львівська політехніка звільнила Фаріон.

У травні 2024 року Львівський апеляційний суд поновив її на посаді професорки і присудив їй компенсацію. Фаріон купила 11 дронів для військових за гроші, які відсудила у Львівської політехніки.

Вона обіймала посаду професорки кафедри української мови.