Чому Хмельницький нещадно нищив козацькі слободи, розповів дослідник

Гетьман Богдан Хмельницький нищив козацькі слободи, тому що московія використовувала їх у ліквідації української державності.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Богдан Хмельницький організував каральний похід в район Сум та Охтирки. Це вже була Слобожанщина. Тобто землі були в межах московського царства. Фактично це було вторгнення на територію московського царства. Це могло призвести до міждержавного конфлікту. Тим паче, що це відбувалося після Переяславської Ради, яка була у 1654 році», — зазначає дослідник.

Він нагадав, що у Конотопській битві козаки -слобожанці брали участь на стороні московського війська.

«В нашій історії багато сумних сторінок, і одна з них — поразка Війська Запорозького під Берестечком у 1651 році. Після неї відбулося вторгнення Речі Посполитої в межах Війська Запорозького. Було укладено договір згідно з яким Військо Запорозьке мало поступитися Чернігівськім та Брацлавським воєводством. Тобто залишитися в межах Київського воєводства. Після чого Богдан Хмельницький запропонував жителям цих воєводств виселитися до Київського воєводства, якщо вони не хотіли ставати поданими Речі Посполитої. Багато переселенців поїхали подалі — в район Сум та Охтирки й Харкова. Тоді це були незаселені території у московському царстві. До речі, перші Слобожанські полки були засновані з цих переселенців. Однак московське царство не мало ресурсів, щоб освоїти ці території. Саме так у 1650 роках виник Харків, Охтирка, Ізюм. Саме так виникла Слобожанщина»,-зазначив дослідник.

Він підкреслив, що в Речі Посполитій не затвердили Білоцерківський договір, тому Чернігівське та Брацлавське воєводство повернулися Війську Запорозькому.

«Однак Богдан Хмельницький зрозумів, що йому не вистачає людського ресурсу. Який він до речі дуже цінував. Тому він почав листуватися з москвою, щоб вони більше не приймали більше біженців. Адже Богдан Хмельницький хотів розмістити їх у межах Війська Запорозького. Зокрема, треба було освоювати Полтавщину. Однак москва продовжила витягання людського ресурсу. Так само наразі діють московити, які роздають російські паспорти на окупованих територіях. І тому Богдан Хмельницький був дуже обурений, що люди їдуть на території московщини, бо їм давали свободи у Війську Запорозькому. А після смерті Богдана Хмельницького козаки — слобожанці воювали проти Війська — Запорозького, у складі московського війська. І далі ці слобідські полки застосовувалися у ліквідації української державності, поки їх не ліквідували московити, які їх використовували», — резюмує історик.