Китаю вигідна війна в Україні — політолог

Китаю вигідна війна малої інтенсивності, яка не передбачає ядерну війну.

Китаю вигідна війна в Україні
Китаю вигідна війна в Україні

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Україна ніколи не заперечувала територіальну цілісність Китаю. Включно з Тайванем. Адже Україна немає дипломатичних відносин з Тайванем і ніколи цього не заперечувала і не визнавала незалежність Тайваню. Тому в заявах, які ширяться мережею, про те, що українська сторона підтримує позицію Китаю щодо тайванського питання і продовжуватиме дотримуватися принципу одного Китаю, немає сенсації. А в Пекіні повторюють мантру, що вони виступають за територіальну цілісність України. Однак варто звернути увагу, що в Китаю говорять про те, що треба визнавати реалії на полі бою. І жодних інших заяв ми не чули. Тому не бачу жодних проривів чи інсайдів у китайсько- українській політиці. Є просто діалог. Україна нічого не отримала від Китаю, а Пекін нічого не отримав від Києва», — зазначає політолог.

На його думку, візит голови МЗС Кулеби, не варто вважати пустим. Адже спецпредставник Китаю відвідає Глобальний Південь, де говоритиме про війну в Україні.

«Не виключаю, що Китай візьме участь у Другому саміті миру. Можливо це буде інший формат. Однак Китай не буде займатися вирішенням питання України. Йому вигідна війна малої інтенсивності, яка не передбачає ядерну війну. Тому Україні не варто очікувати, що Пекін стане на її бік», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей найближчими днями відвідає Бразилію, Південну Африку та Індонезії, щоб обговорити питання повномасштабної війни в Україні.