Чи дійсно Туреччина може ввести війська в Ізраїль, відповів політолог

Заява президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердоган про введення на територію Ізраїлю свої війська, має спрацювати, як превентивний засіб, щоб не розбурхувати ситуацію на близькому Сході.

Чи дійсно Туреччина може ввести війська в Ізраїль,
Чи дійсно Туреччина може ввести війська в Ізраїль,

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Заява Ердогана пов’язана з можливістю Ізраїля розпочати війну проти Лівану та Хезболли. Такі заяви працюють, як превентивний засіб, щоб не розбурхувати ситуацію на близькому Сході. Адже після атаки стадіону Хезболлою, де загинуло понад 26 дітей, Ізраїль отримав фундамент проти Лівану. Зрозуміло, що відносини Ізраїлю та Анкари останні місяці погіршувалися. Наприклад, відносно торгівлі і щодо обслуговування літаків. При цьому маю сумніви, що Ердоган захоче йти проти Ізраїлю. Адже він сказав, що проти такої операції необхідно підготуватися», — зазначає політолог.

За його словами, з точки зору Чорноморського регіону, Туреччина залишатиметься при своїх позиціях.

«Щодо інформаційної сфери, то ми і зараз потерпаємо від браку та дефіциту присутності на перших шпальтах. Якщо тема України з’являється, то це здебільше про мирні перемовини. Будь-який інформаційний конфлікт забирає увагу міжнародної спільноти, а це негативно впливає на рівень обороноздатності нашої держави. Ми підв’язані під зовнішню допомогу. Навіть обіцянки про постачання зброї не виконується у повному обсязі. Хоча нам необхідне збільшення присутності у медіасфері. Однак і США, і Китай, роблять все, щоб не відбулося подальшої ескалації на Близькому Сході», — резюмує політолог.