Українці не можуть порозумітися через мовне питання в силу насадження радянщини — експерт

На жаль, держава досі не вклалася в те, що знати рідну мову це престижно та правильно.

Оксана Гомель
Оксана Гомель

Про це в коментарі заявила психолог Оксана Гомель.

«Всі часи незалежності українці не можуть порозумітися через мовне питання через насадження радянщини. В них була гарна пропаганда. Тому Київ фактично за 20 років зробили російським. Україномовні викладачі перепрошували за те, що говорять українською, перед російськомовними студентами. На жаль, держава не вклалася в те, що знати рідну мову це престижно та правильно. Тому ми досі маємо наслідки цієї політики. Адже держава не ставиться більш радикально до мовного питання. Зокрема не дозволяти вчителям та викладачам говорити російською. Питання, а скільки російськомовних вчителів було покарано? Тому треба вводити штрафи. Якщо ж вони не працюють, то звільняти з посади», — зазначає психолог.

Психолог підкреслила, що діти мають чути вдома українську мову. Адже, якщо батьки говорять російською, то і дитина зазвичай робить те саме.

За її словами, На щастя з 2014 року свідомих громадян стає все більше. «Правда навіть на третій рік повномасштабного вторгнення не до всіх дійшло, що мова є важливим маркером, того, хто ми є. Не до всіх дійшло, що йде війна не за території, а геноцидна. рф цікаво, щоб тут залишилися малороси. Люди, які так само будуть не поважати Україну, як навчили це робити в радянському союзі. Мене завжди дивувало, чому українці себе менше поважають, ніж іноземці», — резюмує психолог.