Розвал ядерного щита України відбувся через Будапештський договорняк — суддя КСУ у відставці

На Заході казали, що ми не можемо проводити регламентні роботи зі збереження ядерних носіїв. Хоча Україна просила надати підтвердження від фахівців, яке не отримала.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Комуністи завжди говорили, що ЦРУ розвалили радянський союз. Однак політичний відділ ЦРУ точно не мав інформації, що відбувається у радянському союзі. Тому що вони були ожирівши та засиділися у своїх кріслах і останні 10 років нічим серйозним не займалися. Згадайте, що говорили ЦРУшники в парламенті вустами Буша старшого — не виходити з радянського союзу. Так хто тоді його розвалив? Має ж бути якась логіка», — каже В. Шишкін.

На його думку, розвал ядерного щита України відбувся через Будапештський договорняк.

«Тоді на Заході нам казали, що ми не можемо проводити регламентні роботи зі збереження ядерних носіїв. Хоча Україна просила надати підтвердження від фахівців, яке не отримала. Тобто Україну переконували позбутися тактичної зброї, а потім вже стратегічної. Проте комуністи проголосували за закон про нерозповсюдження ядерної зброї, але із застереженнями. На нашій території мала зберігатися більша частина носіїв ядерної зброї. Тобто ракет. А всі, хто гавкає про Будапештський меморандум, подивіться, хто був тоді президентом, та який був на той час парламент. Адже в Україні відбулися дострокові та парламентські вибори», — зазначає В. Шишкін.

Він підкреслив, що згідно З будапештським меморандумом, Україні дали гарантії після ядерного роззброєння. Тож вони мають виконуватися.

«Так, він далеко не ідеальний. Однак в нас немає іншого документа. І ми чомусь просимо зброю з позиції „попрошайки“, це не правильно. Нам зобов’язані… Однак нас постійно лякають ядерною загрозою з боку рф. А Іран каже, що вдарить ядеркою по Ізраїлю. А що це не загроза?», — резюмує В. Шишкін.