Для виплат військовим треба забирати зарплати не у вчителів та лікарів, а у чиновників — експерт

Замість того, щоб забирати зарплати вчителів або лікарів та віддавати військовим, чиновникам треба урізати зарплати. А ще розібратися з митницею, податковою та офшорами.

Уряду варто розібратися з чиновниками,митницею, податковою та офшорами.
Уряду варто розібратися з чиновниками,митницею, податковою та офшорами.

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Нардепи чомусь вирішили забрати кошти у одних бюджетників, щоб віддати їх іншим — бюджетникам. Тобто військовим. При чому у нас є купа дармоїдів, які сидять у правлінні, наглядових Радах та держпідприємствах. І самі собі з бюджетних грошей виписують сотні тисяч гривень зарплати. А також мільйонні премії, як Сергій Лещенко, що отримає понад 300 тисяч зарплату і такі ж премії не зрозуміло за що. До речі, таких дармоїдів повно у державних компаніях. Також можна згадати суддів, які отримують оклад по 300- 400 тисяч гривень і ще і пожиттєве утримання на пенсії, яка дорівнює 104 тисяч грн. А заробітні плати чиновників порівняно з минулим роком зросли на 39 відсотків та в середньому склали 50 тисяч грн», — каже А. Павловський.

На його думку, замість того, щоб зарплати вчителів або лікарів за грудень, не йшли військовим у вересні, чиновникам треба урізати зарплати.

«Тобто обмежити зарплати чиновників 10 прожитковими мінімумами. А цю різницю віддати на виплати військовим, а не забирати зарплату у вчителів та лікарів. Тим більше, що уряд складав бюджет на цей рік і розраховував, що всі збори та податки повинні йти на забезпечення питань оборони та безпеки. Чому цих грошей не вистачає зараз не зрозуміло. А всі соцпитання та програми повинні були закриватися за рахунок зовнішніх запозичень. Однак навіть в США зазначають, що в Україні йдуть хибним шляхом, тиснувши на малий та середній бізнес та піднімаючи податки. Замість того, треба навести лад на митниці, зупинити контрабанду. Також треба навести лад у податковій та зменшити врешті решт обсяг тінявої економіки. Адже жодної копійки не йде у держбюджет з тіньових оборотів. Також треба звернути увагу на офшори. Гроші, як виводили в офшори, так і продовжують виводити мільярди і уряд досі не позакривав ці офшорні дірки. Саме там і лежать всі кошти, яких зараз не вистачає», — резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, що зарплати лікарів або вчителів за грудень можуть піти для військових у вересні. Про це заявив народний депутат голова підкомітету ВР з питань ринку капіталів Андрій Ніколаєнко.