Навіщо Моді їде до України, відповів політолог

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді здійснить візит до України уперше після повномасштабного вторгнення для старту перемовин з рф.

Нарендра Моді
Нарендра Моді

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Моді приїде до України на День Державного прапору. Це дуже знаково і підкреслює значущість цього візиту. Адже Індія веде широку торгівлю з рф. Це стосується нафтопродуктів та іншої продукції. Крім того Індія є однією з надпотужних держав так званого глобального півдня. А візит Моді до Україна вперше за час широкомасштабної агресії насправді дійсно позитив. Адже низка держав шукають компромісні позиції, в тому числі і Індія для старту справедливих перемовин з державою агресором для завершення війни», — зазначає політолог.

За його словами, під час візиту до України прем’єр Індії Моді поділиться своїм баченням з цього приводу.

«Пропозиціями, щодо прискорення завершення війни. Наразі офіційний Київ намагається врахувати конструктивні позиції різних країн. В тому числі й Індії. Тому ця співпраця дійсно підніме рівень наших двосторонніх стосунків на новий рівень. Наразі розробляються три пункти формули миру. Це енергетично та продовольча безпека, гуманітарний блок. Думаю, що під час перемовин з Моді мова здебільшого йтиме про реалізацію цих пунктів і долучення рф. Також до перемовин долучать Китай, США, ЄС та інші держави, наприклад Саудівська Аравія. Будемо дивитися по факту, що буде оголошено у підсумковому комюніке за результатами візиту Моді до України», — резюмує політолог.