Через Індію Київ зможе достукатися до країн глобального Півдня — експерт про візит Моді

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді приїхав не просто, щоб бути черговим листоношою. Він хоче, щоб Індія була однією з країн переговорників, щодо припинення війни в Україні.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді
Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді

Про це в коментарі заявив політолог Олексій Якубін.

«Це перший візит індійського лідера за часи незалежності з 1991 року. Тому це досі символічний візит. Тим паче, що Індія зараз набирає силу в світі. Моді приїхав не просто, щоб бути черговим листоношою. Він хоче, щоб Індія була однією з країн переговорників. Не секрет, що Індія конкурує з Китаєм і не хоче залишитися осторонь. У своїй конкуренції вона намагається взяти участь у цьому треку. Чи є Індія проросійською, прозахідною чи проукраїнською? Насправді, вона є проіндийською. До речі, в неї є важелі на москву, бо вона активно почала купувати нафту рф», — каже політолог.

На його думку, цей візит Моді важливий для Києва, тому що Україна намагається залучити Індію до переговорів з рф.

" Поки це питання відкрите. Однак через Індію Київ зможе достукатися до країн глобального Півдня. Нагадаю, що індійська діаспора мешкає у багатьох країнах південно-східної Африки. Київ може погратися на конкуренції Делі та Пекіну, щодо більшого впливу на рф. Також Моді міг привести месенж, що рф готова на якісь домовленості. Також Моді хоче показати, що Індія може зайняти більш вагому роль у переговорах між Україною та рф. Все залежить від того, як Київ скористається можливостями, які є у Києва. Чи дійсно ведуться перемовини, щодо енергетичного сектору чи справді ми побачимо, що позиція Індії може змінитися. Тільки тоді можна буде судити, наскільки цей візит успішний. Крім того, після візиту Моді до рф, йому треба було відбалансувати ситуацію і цей візит саме цим був продиктований", — резюмує політолог.