Податок 5% на діяльність кур’єрів та перукарів зажене малий бізнес у тінь — експерт

Через додаткові податки на діяльність кур’єрів, таксистів та перукарів, малий бізнес піде у тінь. Тому уряд має не обкладати малий бізнес податками для наповнення бюджету, а боротися з офшорами та навести лад на митниці.

Податок у 5% на діяльність кур’єрів зажене малий бізнес у тінь
Податок у 5% на діяльність кур’єрів зажене малий бізнес у тінь

Про це в коментарі заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Чергова ініціатива підвищити податки на 5 відсотків для малого бізнесу на деяких напрямках призведе до незначного збільшення доходів у бюджеті. Однак це погіршить фінансовий стан працівників на яких цей податок збираються накласти, так і до зниження рівня життя в Україні. Тому що будь-які податки, всі види платежів, акцизи, мито, навіть хабарі, все це виробники та торговці перекладають на ціну товарів та послуг, яку оплачують споживачі. Тобто відповідні товари та послуги стануть дорожчими. Відповідно, ми, як споживачі зможемо їх менше купувати. А це означає зниження рівня життя переважної більшості українців», — зазначає А. Новак.

На його думку, наразі українці перебувають у надскладних економічних умовах, а податки лише будуть стимулювати максимально тінізувати діяльність.

«Тому очікується мінімальний позитивний ефект від підняття податків. І негативні наслідки для всіх громадян та підприємців будуть набагато важче, ніж невеличке надходження до бюджету. В нашого уряду є набагато більше резерви для наповнення бюджету. Найкрупніша схема — офшори. Саме через них бюджет, щороку недоотримає 350- 500 млрд грн. Друга схема — контрабанда на митниці. Через неї бюджет недотримує 250−350 млрд грн. Також третя складова — схеми збуту. Через них бюджет недоотримає 150−200 млрд грн що року. І ще одна схема — неефективне відшкодування ПДВ за чинну продукцію. З бюджету вимивається щороку 200−250 млрд грн. З цих чотирьох схем ми отримаємо більше трильйону грн бюджетних надходжень в рік», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що онлайн-сервіси Bolt, Uber, Uklon або Glovo зобов'яжуть передавати до Державної податкової служби інформацію про доходи своїх користувачів. Самих таксистів, кур'єрів та інших користувачів уряд хоче зобов'язати сплачувати податки. Тобто самі користувачі сервісів (таксисти, кур'єри, які надають інші послуги та торговці на маркетплейсах) зможуть зареєструватися у податковій як самозайняті та сплачуватимуть податок у 5% від обороту. Для цього не потрібно буде вести ФОП чи подавати звітність, потрібно буде лише відкрити спецрахунок у банку, з якого банк сам відраховуватиме податки.