Проголошення незалежності України у 1991 році стало несподіванкою — Суддя КСУ у відставці

До речі, акт про проголошення незалежності не набув 100% юридичної сили 24 серпня. Адже було два документи — один про незалежність, а другий — постанова Верховної Ради про оголошення незалежності.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це заявив Суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Проголошення незалежності України у 1991 році, не було захопленням. Адже це стало несподіванкою. До речі, акт про проголошення незалежності не набув 100% юридичної сили 24 серпня. Адже було два документи. Один про незалежність, а другий — постанова Верховної Ради про оголошення незалежності. Тобто два акти. Тому в постанові було зазначено, що акт набуває свого статусу після проведення всеукраїнського референдуму 1 грудня. Якщо є така обмовка, то сам акт ще не мав необхідної юридичної сили, яку він отримав після 1 грудня. А це дуже суттєвий нюанс про який не говорять. Однак Україна має отримати величезну цивілізаційну повагу за цей акт», — зазначає В. Шишкін.

Він підкреслив, що цей акт намагалися завалити комуністи.

«Хоча у народній раді, яка засідала тоді у Будинку письменників, з цього приводу була дискусія. Наступна дискусія вже відбувалася у стінах парламенту 24 серпня під час порядку денного. І найбільша дискусія була не між комуністами та націоналістами, а серед народної ради. Тобто чи виносити питання незалежності на референдум. Однак в парламенті розуміли, що народ може не проголосувати за незалежність. Тому народна рада за 3 дні підготувала кілька десятків документів для того, щоб п’ять з них прийняли 24 серпня», — резюмує В. Шишкін.