Чи завершиться війна з рф у 2025 році, відповів політолог

За песимістичним прогнозом війна може триватиме десятиріччя.

Чи завершиться війна з рф у 2025 році
Чи завершиться війна з рф у 2025 році

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Це не прогнози по завершенню війни, а оцінка окремих держав, не тільки, щодо військових дій в Україні, але й щодо змін політичного ландшафту у 2025 році. Очевидно, що можуть формуватися певні вікна можливостей для проведення перемовин. Багато країн покладають велику ставку на зміну очільника Білого дому. Приблизно 20 січня 2025 року має відбутися інавгурація наступного президента. Ця подія, на думку окремих лідерів європейських країн, має стати тригером для змін у російсько- українській війні. Однак незалежно від того, коли саме відбудуться перемовини, очевидно вони будуть програмуватися, в тому числі під час цього місяця. Зокрема, у США, куди поїде Зеленський спілкуватися з нинішнім головою адміністрації Джо Байденом. Тобто очевидно, що впливає низка факторів, які не дозволяють вважати нинішній хід справ, як таких, що розвиваються за лінійним сценарієм. Очевидно, Україна буде робити все можливо, щоб завершити цю війну, якнайшвидше. Водночас для цього потрібне бажання країни -агресора, щоб остання відійшла від своїх ультимативних позицій. Саме від цього і залежить чи закінчиться війна у 2025 році чи буде більше довготривалою. Адже за песимістичним прогнозом війна може триватиме десятиріччя», — каже політолог.

На питання чи буде Україна суб’єктом чи об’єктом під час перемовин, політолог відповів наступне:

«Якщо ми будемо стояти на позиції відмови від перемовин, то думка партнерів на Заході про те, що нічого про Україну без України, може змінитися. Однак, якщо подивитися на старт та продовження Курської операції, то Україна розуміє ризики і намагається йти на грані, щоб і свою позицію відстояти і водночас не втратити підтримку наших партнерів. Умови на які мають погодитися сторони будуть визначатися під час перемовного процесу. Питання виключно у початку цих перемовин. Україна за рахунок плану перемоги, а також доступного документу, який має бути оприлюднено перед глобальним самітом миру, адаптує українську формулу миру до сучасних реалій. Тож питання до країни -агресора, зокрема, наскільки вони згодні відійти від своїх позицій, які були висловлені на початку червня. Якщо ці позиції залишаться, то ніякі перемовини не відбудуться», — резюмую політолог.

Нагадаємо, що деякі союзники України обговорюють можливість завершення війни з росією шляхом переговорів між москвою та Києвом у 2025 році. Але рішення про переговори мають ухвалювати лише українські чиновники.