В Україні треба ліквідувати митницю — експерт

Навіщо витрачати кошти на фінансування непотрібної інституції. Це дасть змогу повернутися до білого сегменту економіки, щонайменше до пів трильйону гривень щорічно.

В Україні треба ліквідувати митницю
В Україні треба ліквідувати митницю

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Не слід очікувати позитивних змін від реформи митниці. Реформа має початися з ліквідації митниці на період війни. Також реформа митниці не потрібна ще 5 років. Це дасть змогу повернутися до білого сегменту економіки, щонайменше до пів трильйону гривень щорічно. Все це стане можливо завдяки тому, що зникне контрабанда, схеми зменшення штучної вартості. Тобто все це буде нікому не потрібно. Також зникне корупція. Тому що коли немає кому давати хабарів, то їх не дають. Водночас треба наводити лад у податковому законодавстві, зокрема, приходити всевітнозагальної практики сплати податків після отримання прибутків. А не так, як в Україні — авансом наперед. Така сама ситуація з податком на додану вартість. Адже Україна єдина країна у світі, де податок на додану вартість сплачується до того, як товар продано», — каже Ю. Гаврилечко.

На його думку, ліквідація митниці дасть лише зиски для українського бюджету та економіки і зменшить рівень корупції.

«Непотрібно нічого вигадувати замість митниці. Щось потрібно — ти купив, і сплатив податки відповідно того, що продав, після того, як ввіз товар на територію України. А якщо це рента з продажу, то відповідно нічого не сплачуєш, а користуєшся самостійно», — підкреслює Ю. Гаврилечко.

Він вважає, що контрабанда зброї без митниці — це міфологія.

«Контрабанда зброї можлива тільки тоді, коли можна у специфічний спосіб хтось завіз зброю на власному горбу. А боротися з контрабандою зброї ще простіше. Для цього ухвалюється адекватне зброярське законодавство і ціни на зброю для цивільних осіб знижуються у декілька разів. Тобто до рівня загальноєвропейських, щонайменше. Після чого контрабанда зникає, бо немає сенсу. А якщо зменшити акцизи на пальне та тютюнові товари, то зникне натяк на контрабанду цих товарів, бо немає сенсу. Якщо не можеш заробити на різниці у ціні, то ніхто не займається контрабандою. Тим паче, що у нас з ЄС зона вільної торгівлі. Ми йдемо до нульових митних ставок. Тому навіщо витрачати кошти на фінансування непотрібної інституції», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що законопроєкт передбачає прозорий конкурс на голову Державної митної служби і його політичну незалежність.

Верховна Рада України на засіданні 17 вересня прийняла в цілому законопроєкт № 640д «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо встановлення особливостей проходження служби в митних органах та проведення атестації посадових осіб митних органів», який передбачає перезавантаження митниці у цілому. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, за ініціативу проголосували 260 депутатів.