Безпідставні заяви про вступ до НАТО лише дратуватимуть українців та союзників — експерт

Безпідставні заяви про вступ України до НАТО лише дратуватимуть значну частину суспільства, а також окремих наших союзників.

Безпідставні заяви про вступ до НАТО лише дратуватимуть українців та союзників
Безпідставні заяви про вступ до НАТО лише дратуватимуть українців та союзників

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Це питання залежить не від Байдена. Це питання консенсусу всередині Альянсу. Оскільки цього консенсусу немає, то скоріш за все ніякого запрошення до НАТО ми отримати не зможемо. Можливо мова йтиме про відкладене запрошення. Тобто, що Україна колись буде членом Альянсу, або коли складуться певні умови. А це, як мінімум завершення російсько- української війни. А далі формат завершення війни і багато інших питань, які цього будуть стосуватися. Максимум на що ми можемо розраховувати — запевнення, що вступ до НАТО буде ключовою гарантією безпеки, після того, як Україна презентує свій план миру і він буде позитивно сприйнятий нашими партнерами та союзниками. Однак сподіватися на якісь конкретні запевнення не дуже правильно. Тим більше, що Байден завершує свою каденцію. Тому він не буде брати зобов’язань, які можуть бути девальвовані його наступником. Тут я не кажу про прізвище. Можуть бути різні варіанти», — каже політолог.

На його думку, Україна може отримати запрошення у НАТО лише після війни

«Говорити про формат запрошення можна буде, коли завершиться війна. Зокрема, в залежності від умов завершення війни. Тільки після цього ми зможемо робити висновки, куди ми далі рухаємося. До цього часу всі інші заяви будуть лише безпредметні розмови. Вони будуть лише дратувати нас — значну частину суспільства, а також окремих наших союзників. Адже ще не було такого прецендунту, що запросили країну, яка перебуває у стані війни. Запрошували країни, які мають територіальні суперечки з іншими країнами. До речі США мають територіальну суперечку з Канадою за різні острови, так само, як Греція з Туреччиною. Однак немає прецеденту запрошення країни, яка має війну. Ніхто на цей прецедент зараз не піде. Нам треба це розуміти. Це об’єктивна історія. А після завершення війни такі розмови можуть розпочатися. Тоді буде зрозуміло, коли будуть конкретні терміни», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський сподівається отримати від президента США Джо Байдена запрошення для держави на вступ до НАТО до того, як американський лідер залишить Білий дім. Це частина «плану перемоги», який Зеленський представить у Вашингтоні.