Власники розкрадають водоканали, а громадян змушують за це платити — експерт

Для того, щоб підіймати тарифи на воду, людям треба збільшувати зарплати та пенсії.

Для того, щоб підіймати тарифи на воду, людям треба збільшувати зарплати та пенсії
Для того, щоб підіймати тарифи на воду, людям треба збільшувати зарплати та пенсії

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«В законі було прописано тільки три послуги, які не будуть зростати. Це послуга з теплопостачання, послуга гарячого водопостачання та розподілу газу, тому підняття тарифів водоканалу не підпадає під дію цього закону. Тому немає протизаконних дій, щодо підняття тарифів на воду. Наразі водоканали скаржаться, що їм складно, бо вони не підіймали тарифи з 2021 року. Однак для того, щоб підіймати тарифи, людям треба підіймати зарплати та пенсії. Крім того, в цій ситуації підняття тарифів для водоканалів в цій ситуації не вирішить жодної проблеми. Тому по фактах водоканалам потрібні десятки мільярдів гривень для того, щоб провести капітальні та поточні ремонти. В цій ситуації кошти від підняття тарифів підуть на латання дірок та на покриття заборгованості водоканалів за електроенергію. А підняття тарифів без державної підтримки та програми водоканалів немає ніякого сенсу», — каже О. Попенко.

На його думку, у водоканалів є власники — органи місцевого самоврядування, які займаються корупцією у водоканалах.

«Є водоканали які не підіймають тарифи, а знаходять можливість компенсувати різницю вартості тарифів та електроенергії коштом місцевого бюджету і в них це чудово виходить. Тож чому в цій ситуації одні водоканали не можуть розв'язувати це питання, а інші можуть. Не розумію. Тому тут питання до власників водоканалів, які не впоралися зі своєю власністю. Якщо не виходить керувати власністю, то треба тоді її залишити населенню. Тоді ми всі — громадяни станемо власниками водоканалу, купимо акції та будемо керувати ним самостійно. А так виходить, що власники розкрадають водоканали та вбивають їх. А зараз потрібно підіймати тарифи для того, щоб зробити ремонти, і щоб власники та робітники водоканалів почували себе нормально — підняти їм зарплату. Такий підхід треба змінювати.

Експерт підкреслив, що у разі підняття тарифів, споживачам доведеться платити, бо в них не буде іншого виходу.

«Вони будуть змушені сплачувати ці тарифи, але борги будуть накопичуватися, тому що підняття тарифів не приведе до того, що українці будуть платити. В них буде ще більше боргів», — резюмує О. Попенко.

Нагадаємо що існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.

Про це заявив президент Асоціації, заступник гендиректора «Київводоканалу» зі стратегічної політики Дмитро Новицький