Для добробуту українського народу має відбутися перезавантаження влади — суддя КСУ к відставці

В суспільстві відбувається стагнація, саме тому президентські вибори мали відбудтися ще вчора.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«В суспільстві відбувається стагнація. Тобто йде запалення, яке треба відрізати. Щодо президентських виборів, то вони мали початися ще вчора. Адже для добробуту українського народу має відбутися перезавантаження влади. Для проведення виборів не треба продовжувати воєнний стан. А війна все одно буде, як це було в 2014 році, коли війна все одна йшла і гинули людини. Однак вибори все одно проводилися. А для проведення парламентських та президентських виборів не треба продовжувати воєнний стан. Адже наразі Зеленський є ненародним, бо народ обирав його лише на 5 років», — каже В. Шишкін.

При цьому він підкреслив, що введення воєнного стану не передбачає заборону реєстрації політичних партій.

«Тому партію не треба реєструвати після закінчення періоду воєнного стану. Однак формування партії — дуже складний процес. Хоча із всіх зареєстрованих партій в Україні, у нас легітимних лише три — Свобода, Батьківщина та Рух. А ось партія Порошенка „ЄС“ не зовсім законна. А новим партіям дуже важко буде пройти 5% бар’єр. Тому можна використовувати вже існуючи партії. Головне з партії не робити проолігархічний клан. Були ж випадки, коли політичні партії продавалися та змінювалися їх лідери. Тобто процедура вливання нових сил у партію давно відпрацьована», — зазначає В. Шишкін.

В. Шишкін зауважив, що найдемократичнішим бар’єром є 3%-й. Потім його зробили 4%, як в Європі. І вже потім виник прохідний бар’єр у 5%.