Вчителя та медсестри продовжать виїжджати з країни — експерт про заморожування мінімалки

Враховуючи масштабну фінансову підтримку, яку отримує Україна, мінімальну зарплату можна було б підняти. Особливо, враховуючи те, ще передбачено збільшення зарплат чиновникам та народним депутатам.

Вчителя та медсестрі продовжать виїжджати з країни
Вчителя та медсестрі продовжать виїжджати з країни

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Якщо уряд не планує підвищувати мінімальну зарплату у наступному році, це не говорить про те, що середня зарплата не буде зростати. Мінімальна зарплата — обов’язок для держави, щоб роботодавець платив не менше встановленої суми мінімалки. А оскільки сьогодні є гострий дефіцит робочої сили та кадрів у всіх сферах, то зарплату наразі диктує ринок праці. Як правило, переважна більшість працівників у державному чи приватному секторі мають зарплату вищу, ніж мінімальна. Хоча, сторожі, прибиральниці, медсестрі, вчителі, вихователі отримують мінімальну зарплату. Тому у 2025 році їх рівень життя значно знизиться, бо вони будуть менше купувати товарів та послуг», — каже А. Новак.

За його словами, уряд аргументує, що немає бюджетних ресурсів, бо все йде на оборону країну і буде йти і у наступному році.

«Враховуючи масштабну фінансову підтримку, яку отримує Україна, мінімальну зарплату можна було б підняти. Особливо, враховуючи те, ще передбачено збільшення зарплат чиновникам та народним депутатам. Причому дуже суттєве збільшено. Тобто чиновникам збільшують зарплати, а медсестрам та вчителям — ні. Це те, що називається соціальна несправедливість. Саме така соціальна політика призведе до того, що жінки з дітьми будуть шукати, як себе прогадувати. Такі дії влади, ще більше стимулюватимуть трудову міграцію з України», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що у 2024 році мінімальну зарплату було збільшено до 8000 гривень, але у 2025 році її розмір залишиться без змін протягом усього року.

Про це під час брифінгу заявив міністр фінансів Сергій Марченко.