Основна мета рф не дати Україні дозвіл на використання далекобійного озброєння — експерт про ядерні погрози путіна

Основна мета президента рф володимира путіна тактично не дати Україні дозвіл на використання далеконобійного озброєння по території рф та змусити Україну до перемовин. Однак рф може бити по АЕС.

Основні мета рф не дати Україні дозвіл на використання далеконобійного озброєння
Основні мета рф не дати Україні дозвіл на використання далеконобійного озброєння

«Потрібно розуміти, що це лише є поки заявою, змін в ядерній доктрині наразі не відбулося. Тобто путін очікував саме не інформаційний вибух своєю заявою на Раді Радбезу. Основна мета тактично не дати Україні дозвіл на використання далеконобійного озброєння по території рф. Друге питання — змусити Україну до перемовин з рф на тих умовах, на яких скаже кремль. Очевидно, що не перша ні друга ціль станом на сьогодні путіним не досягнута. Адже МЗС Британії заявили, що дозвіл буде отримано до початку зими. Ми розуміємо, що це питання буде ще обговорюватися лідерами інших держав партнерів у Німеччині. Це стосується і формату Рамштайн», — каже політолог.

На його думку, більш реальною загрозою для України є не зміна ядерної доктрини, адже нинішня редакція дозволяє атаку по Україні. Тому якщо путін би хотів і мав би на це політичну спроможність, він би це здійснив. Очевидно є потужна протидія з боку Китаю та США.

«Для нас більшою загрозою є бажання кремля знищити об’єкти передачі електроенергії на трьох АЕС України. Цей ризик може привести до непоправних наслідків. Тобто катастрофи. І це не лише блек аут. Це ядерні об’єкти. Ми не знаємо, як поведе себе автоматика. Вона може аварійно вимкнутися і проблем не буде, але ж це гра з вогнем. Нікому не потрібна така технологічна катастрофа. В України є історія з Чорнобилем і такими речами не можна гратися, а росіяни не збираються дотримуватися норм ядерної безпеки. А організація повного блек-ауту серйозний виклик для партнерів України та всього світового співтовариства», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що на початку тижня західна преса писала, що ядерні погрози Путіна перестають працювати проти Заходу і там подібні заяви вже не викликають такого ажіотажу, як раніше.