Україні дадуть вікно для проведення виборів — політолог

ЦВК має перебувати у тонусі й готовності до проведення загальнонаціональних виборів та місцевих. Однак у бюджет поки не закладено коштів на проведення виборів.

Україні дадуть вікно для проведення виборів
Україні дадуть вікно для проведення виборів

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Роблю ставку на те, що нам дадуть вікно для проведення демократичних та легітимних виборів. Можливо це буде півроку чи 9 місяців. Адже сьогодні немає чіткого розуміння, як проводити виборі. Одночасно чи через кожні три місяці. Але після оновлення теми легітимності, як центральної, так і місцевої, є великі ризики подальшої війни, якщо не зможуть запровадити адекватні запобіжники проти російського агресії. Хоча нам кажуть, що війна розпочнеться через три роки, або через 5 — 6 років. Чомусь здається, що рф не буде чекати укріплення позицій України та подальшого реформування нашого ВПК. Вони можуть піти вперед, щоб у майбутньому легітимна влада підрисувала якийсь документ. Який рф вважатиме для себе важливим», — каже експерт.

Він нагадав, що у 20-й статті йдеться про те, що після припинення або скасування режиму воєнного стану, перебіг виборчого процесу, припиненого у зв’язку з воєнним станом, розпочинається з початку. Якщо не розпочався процес виборів, то мають стартонути всі виборчі процеси.

" І на це дається 30 днів. Тобто ЦВК має перебувати у тонусі й готовності до проведення загальнонаціональних виборів та місцевих. Тому ЦВК працює і наразі, приймаючи постанови. Те, що зараз висить на сайті Ради, більше підготовка до місцевих виборів. Вони мають відбутися у жовтні 2025 року. Нюанс йде в іншому, що ні в цьому бюджеті, ні в проєкті бюджету на наступний рік поки що немає не передбачено ні копійки на проведення виборів. А для того, щоб запустити процеси, необхідно вносити зміни для національного кошторису",-резюмує експерт.

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія видала постанову щодо упорядкування виборчих дільниць. Це може вказувати на можливу підготовку до виборів в Україні. Про це заявила нардепка від партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Оксана Савчук.