Чи дійсно Байден може переглянути статус заявки України до НАТО, відповів політолог

Поки мало ймовірно що позиція президента США Джо Байдена до кінця свого терміну відносно вступу України до НАТО зміниться. Тому вступ України до НАТО у 2025 році дуже малоймовірний.

вступ України до НАТО у 2025 році дуже малоймовірний
вступ України до НАТО у 2025 році дуже малоймовірний

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Повальна більшість країн Альянсу орієнтується на позицію США. Тому якщо США змінять власне бачення майбутнього України в євроатлантичній спільноті, то це допоможе нам у боротьбі за консенсус, щодо надання запрошення на наступному саміті НАТО у 2025 році. Однак окрім Байдена треба буде активно переконувати Словаччину. Адже Фіцо порівнював вступ України до Альянсу до початку Третьої Світової війни. Також можна згадати Угорщину та Німеччину, які виступають проти. Хоча Німеччина може змінювати свою думку в залежності від дій США», — каже політолог.

На його думку, мало ймовірно що позиція Джо Байдена відносно вступу України до НАТО зміниться.

«Однак, якщо вона зміниться, то це прискорить наш шлях до НАТО та створить реальні передумови для завершення війни та унеможливлення нової російської агресії в середньостроковій перспективі. Ну і звичайно новий Генсек НАТО Марк Рютте, який назвав тему України одним із своїх пріоритетів, буде надавати максимальне сприяння, щодо прискорення майбутнього членства України в Альянсі. Також зростання взаємосумісності України з натівськими стандартами», — зазначає політолог.

Він підкреслив, що вступ України до НАТО у 2025 році дуже малоймовірний.

«Така ймовірність поки що мала, але вона вже не виглядає фантастичною. Зараз ми бачимо насадження в західних ЗМІ публікаціях, щодо формули вступу в НАТО взамін на землю. А хтось каже — Альянс в амін на мир. Очевидно, якщо це буде просуватися, то для України це можливість сказати про перемогу у рамках широкомасштабної війни, але це у стратегічній перспективі не зніматиме тему повернення земель. Це буде схожим на німецький варіант, коли західна Німеччина приєдналася до НАТО у 1955 році, а потім у 1990-му році після об’єднання західної та східної Німеччини, східна частина країни автоматично доєдналася до НАТО. Єдина різниця, що у нас немає двох Україн. Нас не поділено. Питання виключно в окупації окремих наших земель», — каже політолог.

Він нагадав, що минулий Генсек НАТО Столтенберг, заявляв, якщо в ЄС все починається із запрошення, то в НАТО запрошенням завершується.

«Навіть офіційне запрошення з боку Альянсу все одно покаже, що Україна стане членом НАТО», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що видання Financial Times з посиланням на неназваного західного посадовця пише, що президент США Джо Байден може дати згоду змінити статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить свою посаду у січні 2025 року.

Раніше новий генсек НАТО, колишній прем'єр Нідерландів Марк Рютте пообіцяв, що допомога Україні залишиться пріоритетом для Північноатлантичного альянсу.