Йде обговорення вступу України до НАТО в обмін на землі — політолог

На Заході йде обговорення вступу України до НАТО в обмін на території, за принципом західної Німеччини, але на це можуть не погодитися Київ та москва.

Йде обговорення вступу України до НАТО в обмін на землі
Йде обговорення вступу України до НАТО в обмін на землі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Рамштайн не та платформа, де може бути прийнято рішення по НАТО. Там більшість членів Альянсу, але все рівно це трохи інший формат. Тим не менш там може бути відповідний сигнал з боку президента США Джо Байдена, який може змінити власну позицію, щодо євроатлантичної інтеграції України. Тобто швидкого вступу України до НАТО. Це дійсно може бути під час Рамштайну. Адже країни Альянсу орієнтуються на позицію США. Наразі йде обговорення вступу до НАТО в обмін на землі. Однак сьогодні немає жодних визначених параметрів, щодо вступу України до НАТО. Зокрема, на яку територію може розповсюджуватися гарантії безпеки згідно з 5 статтею вашингтонського договору. Тобто чи це буде вся підконтрольна територія України, чи поділ буде по Дніпру, що абсолютно не влаштовує українську сторону», — каже політолог.

На його думку, питання не у швидкому вступі до НАТО, а у гарантіях, які потрібні Україні з точки зору безпекового виміру.

«На Рамштайні можуть обговорювати план перемоги Зеленського, який він презентував Байдену, Гарріс та Трампу. А вступ до НАТО — це частина цього плану. Також частина плану — надання Україні дозволу застосовувати західне далекобійне озброєння по території рф. Найголовніше очікування — чи змінить Вашингтон риторику, щодо вступу України до НАТО», — зазначає політолог.

Також за його словами, такий варіант вступу України до НАТО має бути погоджений українською та російською стороною.

«З цим є найбільші проблеми. Також має бути знайдено консенсус всередині Альянсу, що є малоймовірний. Тим паче зважаючи на позицію Словаччини. Адже Фіцо заявив — вступ України в НАТО це початок Третьої світової війни. Для України вступ до Альянсу — це досвід західної Німеччини. Питання, щодо гарантій безпеки -це наявність баз НАТО на території України. Але навіть, якщо буде повноправне членство, очевидно, що воно матиме певні особливості. Коли Норвегія вступала до Альянсу, в неї були обмеження, щодо відсутності Натівських баз. Питання у подальших перемовинах», — резюмує політолог.