Зарплата українців має відповідати конституційним вимогам — експерт

В нас сьогодні прожитковий мінімум та мінімальна зарплата в 3−7 разів менше, ніж це передбачено Конституцією.

Сергій Кондрюк
Сергій Кондрюк

Про це під час ефіру заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Не знаю жодної економічної реформи принаймні за часи міністерки економіки, яка б принесла користь для громадян або споживачів. На сьогодні міністерка економіки куруючи проблематику трудового законодавства та ринку праці, давним-давно мала зробити зарплату українців такою, щоб відповідала конституційним вимогам. В нас сьогодні прожитковий мінімум та мінімальна зарплата в 3−7 разів, дивлячись як рахувати, менше ніж це передбачено Конституцією. Також вона мала б щось зробити наближаючи нас до європейських стандартів. А чи ми знаємо, що зроблено для українців в рамках наближення до Євросоюзу, так як ми є кандидатами в члени ЄС, і активно туди рухаємося. Однак нічого не було зроблено для цього. Навіть взяти примітивний приклад заборгованої заробітної плати. Якщо у людей крадуть гроші та не платять вчасно, і міністерство нічого не хоче робити, щоб зупинити крадіжки, і поряд з цим з'являється кешбек. Тобто це спроба Мінекономіки знайти ліки від всіх соціально-економічних хвороб. Зокрема, з’явилися заяви, що вітчизняний виробник виграє і зиму ми переживемо краще, і англійське слово використаємо і невідомо кому дамо заробити», — каже експерт.

На його думку, варто задатися питанням, скільки коштувало державі та іншим продержавним інституціям, розробка та впровадження цієї системи кешбек.

«Просто задумайтеся, це ж не з неба впало. Порахуйте скільки все це коштує разом з адмініструванням системи кешбеку. І в результаті ми будемо мати 10% з обмеженням 3000 тисячі грн. Пенсіонери прокидають о 5 ранку, і стоять біля магазину, бо там є кешбек. До речі, ніде ні зустрічав кешбеку на хліб або оселедець. Але українцям чомусь не розповідають, що це всього лише 10% їх податків, які вам повернуться після купівлі спекулятивно високих цін та тарифів лише на ті товари і послуги, за які дозволять повертати гроші. На разі не маю офіційної відповіді, чи повернеться кешбек за оплату проїзду в маршрутці чи сплату за електроенергію або газу. Але за документами про програму кешбеку — такого повернення не передбачено. Тоді навіщо купувати те, що не потрібно за надвисоку ціну? Це спроба запудрити мізки народу. А поки українці розберуться, міністра економіки вже поміняють», — резюмує С. Кондрюк.