Зеленський вирішив погратися у ядерну риторику — політолог

Президент Володимир Зеленський вирішив за прикладом рф погратися у ядерну риторику. Однак, віра в те, що ядерна зброя від когось захищає — наївний популізм або помилка.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Не виключаю, що це прояв віри президента та його оточення, що ядерний фактор та ядерне стримування спрацює. Насправді це некомпетентна думка, тому що варто подивитися на Курську операцію. Один з її уроків — те, що великий ядерний потенціал рф не завадив заходу на територію росії українських військ. Тому віра в те, що ядерна зброя від когось захищає — наївний популізм або помилка», — каже В. Воля.

Він підкреслив, що президент В. Зеленський зробив цю заяву для західної аудиторії.

«Скоріш за все, таким чином в Офісі Президента вирішили погратися в ядерну риторику путіна. Якщо це робить президент рф, то чому б і Україні не піти таким же шляхом. Таким чином, у Зеленького хочуть натиснути на емоції та пом’якшити позицію західних держав. Звісно все це лише риторика. Якщо говорити, що таке ядерне стримування, то це не тільки наявність декількох ядерних боєголовок, а наявність повного комплексу ядерних озброєнь. Це значить, що у держави та у її опонента є співставні ядерні потенціали за потужністю. Це як США та рф. Вони мають співставні за потужністю ядерні потенціали, плюс ядерне стримування це ще сучасні та ефективні системи протидії ракетам ворога. Тобто це протиракетної оборони», — зазначає політолог.

На його думку, щодо ядерного потенціалу Індії та Пакистану, то ці країни стримують одна одну та не займаються політичним протистоянням, на відміну від росії та США, ядерний потенціал яких набагато більший.

«Навіть наявність ядерки у Індії та Пакістану не припинила того, що час від часу трапляються запеклі прикордонні бої. Якщо говорити про ядерне стримування Індії та Китаю, які є конкурентами і в яких є спірні питання по кордону, то там географія не дозволяє проводити масштабні просування військ. Тому що кордон проходить в Гімалаях та Тібетській місцевості, в якій складно воювати. А в ситуації з Україною, президент повинен був подивитися на Курську операцію, зокрема, що українські війська зайшли на територію держави, яка має один з найбільших ядерних потенціалів у світі. Війна, яку путін розпочав проти України та захід українських військ на територію рф, під питання, а чи працює до цього часу фактор ядерного стримування? А президент Зеленський вирішив погратися у ядерну риторику, як грається керівництво рф. Однак це не виглядає солідно. Це маніпулятивно- спекулятивні заяви перед союзниками. Це некоректний хід. І за це може вчипитися російська пропаганда і такі як Орбан будуть витупати проти допомоги Україні», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський у розмові з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом розповів, що Україні для захисту потрібне членство у НАТО, адже гарантії Будапештського меморандуму були провалені.