Чому Байден заявив, що Україну чекає важка зима — відповів експерт

У президента США Джо Байдена є побоювання, що росія може скористатися зимовими місяцями, як останнім шансом для себе, щоб переламати ситуацію на свою користь.

Джо Байден
Джо Байден

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Байден робить заяву виходячи з ситуації, яка складається на полі бою, з продовження ударів по енергострутурі та натякає на зміни, які відбудуться у США. Незалежно від їх результату, це буде мати вплив в цілому на підтримку України, принаймні впродовж певного періоду. Хоча у наших партнерів є певні розбіжності, щодо підтримки України. У Байдена є побоювання, що росія може скористатися зимовими місяцями, як останнім шансом для себе, щоб переламати ситуацію. Тому Байден говорить про об’єктивні моменти», — каже І. Рейтович.

На його думку, таким чином він звертається до інших партнерів України, що треба мобілізуватися і посилити підтримку. В першу чергу до країні Європи.

«Це не апокаліптичний прогноз, а твереза оцінка ситуації і спроба привернути увагу до важливих речей, які треба», — зазначає політолог.

На його думку, покращення ситуації в Україні залежить від багатьох факторів.

«Якщо протримаємося до березня- квітня, а у нас є все шанси це зробити, хоча б в такому форматі, як зараз без серйозного просування росіян, то дали ситуація буде на нашу користь. Адже деструктивні процеси на рф наростають і вони це знають. В рф не так багато часу залишається для того, щоб якось кардинально змінити ситуацію. Саме через це Байден говорить про важку зиму. Адже в рф можуть спробувати кинути все в цей період та досягнути максимуму. Тож Україні треба акумулювати всі свої ресурси. Саме тому президент говорить, що наступні три місяці будуть вирішальними. Тут заяви Зеленського з заявами Байдена співпадають, бо ґрунтуються на схожій інформації, яку вони аналізують та роблять відповідні заяви», — каже Р. Рейтович.

На його думку, якщо рф отримає поразку на полі бою, то їй доведеться сідати за стіл перемовин.

«Це дуже важливий момент. Все буде залежати від того, скільки росія понесе втрат і наскільки вони будуть серйозними в найближчі 3 місяці або півроку. В цей час партнери мають надавати України максимальну кількість озброєння та запроваджувати жорсткі санкції проти рф. Тоді ми зможемо виправити ситуацію і повернути її на свою користь. А Байден, роблячи таку заяву, не знімає частину відповідальності, щодо надання України допомоги. США її і так надають, правда не в тому форматі, в якому хотілося б. Однак перемовини ведуться і допомоги буде більше», — резюмує політолог.