В ЗСУ планують створити Кіберсили як окремий рід військ

У Силах оборони обговорили питання створення Кіберсил як окремого роду військ у структурі Збройних сил України.

створення Кіберсил як окремого роду сил дозволить значно посилити спроможності українського війська.
створення Кіберсил як окремого роду сил дозволить значно посилити спроможності українського війська.

До обговорення проєкту цієї концепції долучилися представники війська, народні депутати з Комітету Верховної Ради України з питань безпеки, оборони та розвідки, а також експерти.

Робоча зустріч відбулася під головуванням начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанта Анатолія Баргилевича.

Повідомляється, що учасники засідання розглянули основні положення створення Кіберсил з урахуванням досвіду створення та функціонування кібервійськ провідних країн світу.

Окрім того, проаналізували досвід застосування Збройних сил України та інших складових Сил оборони у кіберпросторі в ході відсічі повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

А також визначили основні завдання та функції Кіберсил відповідно до розподілу повноважень між складовими сектору безпеки й оборони щодо дій у кіберпросторі.

У Генштабі наголосили, що створення Кіберсил як окремого роду сил дозволить значно посилити спроможності українського війська.

А також забезпечить ефективне планування та реалізацію повного спектру завдань у кіберпросторі, що на рівні із суходолом, морем, повітрям та космосом визнаний окремим операційним доменом.

На початку жовтня у міністерстві оборони з’явилася нова окрема структурна одиниця, що відповідатиме за кіберзахист — Центр реагування на кіберінциденти.

Військовослужбовці центру цілодобово забезпечуватимуть моніторинг та реагування на кіберінциденти. До цього команда кібербезпеки функціонувала в Центрі інновацій Міністерства оборони. Виокремлення у спеціальну структурну одиницю дасть можливість розширити зону відповідальності у цій сфері.

Головними завданнями Центру буде реагування на кіберінциденти та кібератаки, усунення їх наслідків та вжиття заходів захисту інформаційно-комунікаційних систем Міноборони.