Тисяча від Зеленського — цинічне знущання з українців та заманювання всіх в Дію — експерт

Складається враження, що з цими кешбеками та тисячами, каламутиться система бюджетної державної казни, щоб списати колосальні гроші просто невідомо куди. А там розберуться, чи ні — життя покаже.

Тисяча від Зеленського — цинічне знущання з українців та заманювання всіх в Дію — експерт

Про це в коментарі i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Тисяча гривень Зеленського говорить про тотальну безсистемність у державній політиці влади, щодо доходів українців. Ми не хочемо наводити порядок з тим, що у нас в найбіднішій країні Європі, є найбагатші люди в ЄС. Однак на рівні держави починається роздача невідомих подарунків від влади. При чому не підкреслюється, що це кошти будуть виплачуватися з держбюджету. В такому випадку, мають бути відповідні рішення. А ці кошти мають бути цільові, а не з примхи окремий осіб, навіть, якщо вони носять певних позитивних характер. На сьогодні це цинічне знущання з українців. Адже голова уряду Шмигаль подає до Ради проєкт держбюджету, в якому в перше так системно порушується Конституція стосовно держстандартів та гарантій. Маю на увазі гарантію мінімальної зарплати та пенсії у розмірі прожиткового мінімуму. Коли відбувається знецінення та зменшення цих стандартів. І тут починається роздача цієї 1000 грн. А чому саме тисяча, а 950 грн чи 1114 грн? Хто і як вирахував цю тисячу? І хто буде отримувати ці гроші?», — каже експерт.

На його думку, ці гроші треба було виділили найбіднішій категорії населення, на дитячі будинки або на оздоровлення пораненим воїнами.

«Це було б зрозуміло. Наразі ці кошти виділяють від пенсіонерки чи вчителя початківця до олігарха Ахметова. Тобто будь-хто може отримати цю тисячу. Ми маємо порахувати, який має бути справжній прожитковий мінімум. Тобто мінімальні доходи українців з тим, щоб з’ясувати, хто потребує, а хто не потребує. А небажання уряду оприлюднити реальні цифри конституційно визначеної мінімальної зарплати та пенсії, говорять те, що вони дуже бояться їх озвучити. А всі спроби сказати, що це неможливо зробити під час війни — є брехливими. Адже цього не робилося за всю попередню історію. А що до війни, якщо ми не можемо підтримувати рівень та якість життя українців, через війну, то слід порахувати справжні державні стандарти та виплачувати те, що можемо. Різницю, можливо видати у вигляді якихось облігацій. Або ж записати на окремі рахунки та потім вимагати через судові інституції відшкодування з рф, яка знизила наш рівень життя», — підкреслює С. Кондрюк.

На його думку, видача 1000 грн може виглядати так, як наша згода на узаконення неналежних стандартів та гарантій, які на сьогодні запроваджуються урядом.

«Сама форма отримання та використання цих коштів викликає значне роздратування. На сьогоднішній день з різних причин, починаючи від моральних і закінчуючи фізичними далеко не всі українці, можуть користуватися інтернетом, особливо Дією. Нас просто примушують і заманюють, як хробаків на гачку, втягуючи у Дію. А якщо це буде правда, що це буде здійснюватися через програму кешбєк, то тоді це знущання в квадраті. Адже кешбек не узаконений. В законі немає такого терміну та цільових коштів у держбюджеті ні на цей ні на наступний рік на кешбек. А чи не є ця тисяча вливанням невідомих коштів без цільового рішення змін до держбюджету? У владі спробують розмити аферу, яка була запроваджена невідомо заради чого. Складається враження, що з цими кешбеками та тисячами, каламутиться система бюджетної державної казни, щоб списати колосальні гроші просто невідомо куди. А там розберуться, чи ні — життя покаже. Тож дуже обережно ставився до цієї начебто позитивної ініціативи», — резюмує С. Кондрюк.