25 громадських організацій звернулися до Прем’єр-Міністра України

Звернення ГС «Національна Асамблея України» та інших громадських організацій до Прем’єр-Міністра України — Гончарука Олексія.

25 громадських організацій звернулися до Прем’єр-Міністра України

Шановний Олексію Валерійовичу!

Національна Асамблея України спільно з громадськими організаціями висловлює Вам повагу та звертається з наступним.

Протягом 2017−2019 років інститути громадянського суспільства спільними зусиллями відстояли у судах визнання незаконною та нечинною постанову КМУ від 26.04.2017 року № 295"Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Таке рішення у справі № 826/8917/17 прийняв Шостий апеляційний суд 14 травня 2019 року з причин саме невідповідності постанови актам законодавства, що мають вищу юридичну силу та прийняттям регуляторного акту в порушення встановлених законом процедур.

Не врахувавши попередніх помилок, всупереч вимогам статті 19 Конституції України, ст. ст. 3,4, 49, закону України «Про Кабінет Міністрів України», статті 21 закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», § 32 постанови КМУ «Про затвердження Регламенту Кабінету Міністрів України», Уряд В. Гройсмана 21 серпня 2019 року прийняв постанову № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю», яка є аналогічною за змістом постановою, що була скасована рішенням суду.

При цьому Уряд при прийнятті рішення проігнорував, зокрема, те, що:

— Державною регуляторною службою України було відмовлено у погодженні проекту цього регуляторного акту;

— у висновку Міністерства юстиції України зазначено, зокрема, що в акті є положення, що можуть сприяти вчиненню корупціогенного правопорушення (корупціогенний фактор), а також численні застереження щодо порушення гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини прав та наголошено про не відповідність проекту постанови Конвенції та практиці ЄСПЛ;

— протокол узгоджених позицій перевантажений зауваженнями щодо невідповідності проекту постанови актам законодавства, що мають вищу юридичну силу та наявністю корупційних ризиків, тощо.

Керуючись статтею 5 Конституції України вимагаємо відновити законність та скасувати постанову КМУ від 21 серпня 2019 року № 823.