На порозі Третьої світової: чому Захід не надає наступальну зброю Україні

Підтримка України у війні з рф стала важливою темою самітів ЄС, G7 та НАТО. Проте, Захід досі не прийняв рішення надати Україні наступальну зброю. Чому вагаються наші партнери та коли визволимо наші території від окупантів, розбиралися журналісти i-ua.tv.

На порозі Третьої світової: чому Захід не надає наступальну зброю Україні

Звільнення о. Зміїного: «жест доброї волі» чи розгром загарбників

Вночі збройні сили України вибили загарбників з острова Зміїний, який є дуже важливим для нас.

«Якби це було не так, то ми б могли потерпіти і не вибивати ворога звідти. Зміїний важливий тим, що забезпечує розвідку та контроль над акваторією Чорного моря. Також він важливий для безпеки Одеси», — зазначає військовий експерт Олег Жданов.

В Мінобороні рф заявили, це був жест доброї волі, хоча насправді, за словами експертів, цю ж фразу російські військові казали, коли вибивали їх війська з північно-західного напрямку.

«Зараз відбулося те ж саме. Правда жест доброї волі відбувся після того, як ЗСУ знищили кілька Панцирів- 1с, вартість кожного з них складає 15 млн доларів. Плюс рф не могла відправити кораблі, щоб допомогти о. Зміїний. Тому російські військові вночі на катерах втекли з острова. Також вони спалили всю техніку, яка залишалася на острові. Це комплекси ППО та інша техніка. Зараз о. Зміїний знаходиться під нашим вогневим контролем. Також він може потрапити під вогонь російської сторони. Тому доки ми не відженемо російські війська на безпечну відстань, немає сенсу висаджувати наш гарнізон. При цьому давати висадитися росіянам також не можна. Зараз на острові нікого немає», — підкреслює Жданов.

Він зазначає, що українські військові продовжать контрнаступ.

Херсон вже видно у бінокль

За словами Жданова, на Херсонщині продовжуються контрнаступальні дії. ЗСУ маленькими кроками просуваються доХерсону. Його вже видно у бінокль, проте українські військові ще й не на окраїнах міста.'

Чи вистачить західної зброї для перемоги?

За словами військових експертів, зброї має вистачити. Тим паче, що саміт НАТО показав, що Захід об’єднався навколо України.

Зокрема, на думку О. Жданова, підсумки саміту НАТО для України позитивні.

«Альянс висловив свою підтримку Україні. НАТО буде допомагати Україні гуманітарними грузами та воєнно- технічним майном. НАТО допоможе переозброїти Україну. Зокрема, на західні зразки озброєння. Росія більше не партнер НАТО. Вона фінансувала багато програм НАТО. Тепер росія перетворилася в супротивника НАТО. Переговорна позиція буде формуватися на полі бою українськими збройними силами», — підкреслює експерт.

Проте, Віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що попри підтримку України, Альянсу бракує рішучості перетнути «червоні лінії» Путіна.

Чому Захід боїться Путіна

На думку політолога Володимира Фесенка, Захід не надає наступальну зброю Україні, бо у нього спрацьовують страхи перед Путіним.

" Є декілька мотивів та аргументів, які використовують західні політики, які не поспішають нам надавати потрібну зброю. По- перше, вони побоюються, що коли українська армія піде в наступ, і піде на російську територію, то це призведе до фатальних дій з боку Путіна. Зокрема, до використання ядерної зброї. Далі, якщо дати нам авіацію та реактивні системи залпового вогню, танки, то це призведе до розширення масштабів війни. Тоді Путін теж буде розширювати масштаб військових дій проти України. Тоді рано чи пізно війна може перейти на територію сусідніх країн. Зокрема, є ризик переходу війни на територію країн НАТО. В Вашингтоні та Брюсселі побоюються військового зіткнення з росією та відповідно ризиків ядерної війни",-наголошує В. Фесенко.

Путін хоче розширити географію війни

Нагадаємо, що вчора міністр оборони О. Резніков закликав країни НАТО активніше надавати зброю, бо Третя світова вже почалася. Путін постійно каже про те, що він воює з НАТО на території України, проте західні партнери України не хочуть вступати у війну з росією.

Військовий експерт О. Жданов зазначає, що Путін всіма силами намагається розширити географію війни.

«Він хоче, щоб до війни в Україні підключилися країни ОДКБ. Головна задумка Путіна полягає в тому, щоб воювало НАТО проти країн ОДКБ. В війні буде задіяно порядку 40 країн», — каже О. Жданов.

Експерт не виключає, що дійсно може початися Третя світова війна. «Це мрія путіна. Він намагається втягнути у війну блок НАТО, що одразу переведе її на рівень світової. Проте країни НАТО та G7 не хочуть розширення цієї війни. Тому навряд чи до війни долучиться хтось з західних країн», — підкреслює О. Жданов.

Його думку поділяє політолог В. Фесенко, який зазначає, що на Заході бояться військового конфлікту. Це зупиняє постачання масштабного озброєння для України.

«Нам дають стільки, скільки мінімально потрібно для оборони. Це хибна тактика. На жаль, вона не дає реального ефекту. Коли вони бачать, що росіяни починають тиснути нас, як на Донбасі, тоді починають давати важку зброю. А надавати авіацію та іншу зброю, вони бояться. Коли Захід побачив нову хвилю атак на українські міста, то вже на рівні політичних рішень починають давати нам системи ППО. Вони діють реактивно, відповідаючи, а діяти треба проактивно, на випередження. На жаль, поки такої сміливості у Заходу немає. Але добре, що вони розуміють, що протистояння з рф надолго. Саміт НАТО має поміняти стратегію по відношенню до росії. Ми маємо цим скористатися та переконати наших партнерів, що стримати путіна можна та необхідно саме на нашій території», — резюмує В. Фесенко.