«Укроборонпром» гальмує українську обороноздатність — експерт

Оборонно-промисловий комплекс (ОПК) будь-якої держави — це найбільш високотехнологічний сегмент промисловості, що виконує важливу функцію із забезпечення оборони та безпеки усієї країни. У незалежній Україні залишилося близько 17% від військово-промислового комплексу СРСР (приблизно 2000 підприємств та організацій, у яких працювало понад 700 тисяч людей). Утім, в Україні і досі не сформовано ефективну систему управління ОПК.

«Укроборонпром» гальмує українську обороноздатність - експерт
«Укроборонпром» гальмує українську обороноздатність - експерт

«Укроборонпром» надалі залишається абсолютно непотрібною надбудовою над підприємствами ОПК, яка не тільки не допомагає, але й шкодить нашій оборонці", — доктор економічних наук, професор Володимир Лановий.

Про те, як «Укроборонпром» шкодить українській оборонці і, як вижити нашому ОПК у нових складних умовах — сьогодні в I-ua.tv розповів доктор економічних наук, професор Володимир Лановий.

Українська зброя, яка вона?

«Протягом десятиліть була в основу оборонної доктрини покладена теза — „Нам нема з ким воювати і нам нема від кого захищатись“, тому багато років влада скорочувала витрати на українську армію, армійські потреби, озброєння і тд. У нас є якісна зброя, але у нас її мало… Все це наслідком тієї доктрини. В 1991 році, коли ми стали незалежними ми мали найпотужнішу армію. Утім, розвивати її ніхто не хотів. Погляду щодо стратегії оборони, щодо нових підходів структури армії у нас не було і немає. Ми здатні розвивати оборонну спроможність країни, розвивати армію, той самий Bayraktar про, який нині знає весь світ — це є українська розробка, яку просто купила Туреччина. Ми безпомічні але швидко мобілізовані — так би я описав нашу армію», — каже експерт.

Крім цього, український військово-промисловий комплекс найчастіше фінансувався за залишковим принципом. Для того щоб знаходити кошти на модифікацію старого, вдосконалена зброя йшла на експорт. Також варто зазначити, що Збройні Сили багато років недоодержували кошти на розвиток і підтримку. Крім того, в Україні до 2014 року не готувалися до війни, а загрозу з боку Росії бачили хіба що окремі військові експерти.

«У зв'язку з тим, що перед українською армією не ставили якісь глобальні завдання, а її функціонал обмежувався боротьбою з незаконними військовими формуваннями, це проходили на навчаннях, ясно, що до розробки техніки ставилися відповідно», — вважає Володимир Лановий.

«Укроборонпром» гальмує українську обороноздатність.

«У нас більше сотні підприємств, які скеровані на оборону. Утім, у нас не була побудована концепція та структура оборони. Не було модернізації. Нам не потрібен Укроборонпром — вони тільки розподіляють гроші. Не є вони такою організацією, яка була б зацікавлена в розвитку на користь України. Вони тільки гальмують розвиток української оборонної спроможності. Оборонні замовлення відсутні, оборонний сектор повністю зруйнований задля збагачення окремих осіб. І проблема тут навіть не в очільниках „Укроборонпрому“, проблема в самому існуванні цієї структури, яке є шкідливою для нашої країни. З монополіями треба закінчувати», — наголошує Володимир Лановий.

Як під час війни має розвиватися «Укроборонпром» ?

«Він не буде розвиватися, він буде просто загнивати і за собою він тягне нашу економіку, наших військових. Але зараз не час для трансформації. Зараз головне, щоб він не диктував власні інтереси на тиловому фронті, щоб не заважав. Одразу після війни треба почати перебудову наших військових підприємств», — зазначає експерт.

За словами експерта, українська оборонка зможе добре розвиватися і без «Укроборонпрому»

«Повинна змінюватися воєнна система освіти і тільки після того будуть зміни і оборонні і армії. Це єдиний процес, треба моделювати майбутнє, підказувати навчальним закладам військового напрямку — ХТО ЩО і ЯК буде актуальне, популярне у військовій сфері на найближчі роки, ми маємо постійно працювати над тим, щоб у нас були кваліфіковані спеціалісти у військовій сфері. Нині дуже багато людей, які гальмують розвиток нашої оборонної спроможності», — впевнений Володимир Лановий.

В України є усі шанси стати державою з найпотужнішою армією.

«Ми б дуже хотіли, щоб ми не тільки стали членом НАТО, але й мали потужну власну армію. Утім, нині цього не може бути, адже наша економіка на 40% упала, бюджет не виконується на 200 мільярдів гривень, а членство в НАТО передбачає власне фінансування власних збройних сил. Україна стане такою державою. Перші 5−6 років нам будуть продовжувати допомагати, бо ми не зможемо самі піднятися, нам треба підняти своє виробництво, відновити економіку, треба повернути людей закордону. Після війни нам треба швидко оговтуватися і ставати на ноги, щоб створит серйозні збройні сили, які будуть розвиватися», — говорить експерт.

За словами Володимира Ланового, якщо прогнозувати майбутнє української «оборонки» після війни, то їй варто йти шляхом інтеграції. На сьогоднішній день багато західних країн співпрацюють одна з одною у сфері озброєнь і виходять на світові ринки зі своїми розробками, не зациклювати процес виробництва всередині країни. Вже зараз Україна екстреними темпами налагоджує взаємодію з ВПК членів НАТО, що в майбутньому допоможе зменшити навантаження на власний бюджет. І ці зусилля потрібно тільки нарощувати. Маючи під боком агресивних і непередбачуваних сусідів, зміцнення військово-промислового комплексу і його активний розвиток повинні бути одним з пріоритетів української влади на багато років вперед.