Удар санкціями по Паші Мерседесу: що буде з московською церквою в Україні

Президент В. Зеленський затвердив санкції проти осіб з так званого церковного списку. Серед підсанкційних екснардеп та клірик УПЦ — Вадим Новинський і митрополит Вишгородський і Чорнобильський, намісник Києво-Печерської Лаври Павло Лебідь, якого в ЗМІ називають Паша Мерседес. Тож чи достатньо цих санкцій для боротьби з російською церквою в Україні та яке майбутнє її чекає, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Удар санкціями по Паші Мерседесу
Удар санкціями по Паші Мерседесу

Санкціями по ворогу та олігархам

На думку політичного експерта Віталія Кулика, санкції це наступний крок в розслідуванні антиукраїнської діяльності представників російської православної церкви під назвою УПЦ.

«Майно яке контролювалося настоятелем Києво-Печерської Лаври, було переписано на третіх осіб. Те саме стосується багатьох інших ієрархів так званої УПЦ. Проте після рішення про санкції, вони будуть максимально піаритися та розповідати про гоніння канонічної церкви, говорячи, що на них чиниться тиск. Проте робити жодних кроків, щоб від’єднатися від московського патріархату вони не збираються», — каже В. Кулик.

Експерт зазначив, санкції проти Новінського ввели не тільки тому, що він є основним донором російської церкви. Це також був удар по групі олігарха Ріната Ахметова.

«Вадим Новинський — людина, яка контролює левову частку активів, наближених до олігарха Ріната Ахметова. Обмеження діяльності Новинського, в тому числі економічної, створює певні проблеми для групи Ахметова. Тому введення таких санкцій Офісом Президента це в першу чергу значний удар по групі Ахметова, а не по УПЦ», — зазначає експерт.

За його словами, вводячи санкції проти окремих ієрархів, вони не вирішуєють проблеми, а відкладають їх вирішення на потім.

В свою чергу, на думку доктора філософських наук і професора Острозької академії Петра Кралюка, введення санкцій проти Павла Лебідя — це позитивне явище. Хоча це вже давно мали зробити, а не через рік повномасштабної війни. Проте цього не достатньо.

«Є низка інших ієрархів так званої УПЦ мп, які нічим не поступаються Павлу Лебедю, у діяльності, яка не на користь нашої держави. Зокрема, це стосується Онуфрія та інших єпископів та митрополитів. Тут треба системна робота для обмеження діяльності цих людей. Тож лише санкцій недостатньо. Треба розірвати договори, які стосуються орендних та інших приміщень, які є пам’ятками історії та культури. Вони використовуються УПЦ мп. Таких приміщень дуже багато. Також треба перевірити діяльність монастирів. СБУ їх вже перевіряє, але є багато точок, де варто провести слідчі дії», — каже експерт.

Чому Паша Мерседес має сидіти в СІЗО

А ось Суддя Конституційного суду у відставці В. Шишкін, вважає, що введення санкцій проти Павла Лебідя не достатньо для боротьби з агентами рф, які знаходяться у московському патріархаті.

«Так званий Паша Мерседес це рупор „руського миру“. Інформаційний провокатор та провокатор повинен сидіти у Лук’янівському СіЗО по ст. 111 держзрада. Тому введення низки санкцій проти Павла Лебедя недостатньо. Ми повинні більш рішуче боротися з москальською п’ятою колоною на нашій території. Адже перед законом всі рівні, зокрема ієрархи будь-якого рівня», — зазначає Віктор Шишкін.

В свою чергу, В. Кулик підкреслює, що одних санкцій для боротьби з діяльністю УПЦ мп в Україні замало. Адже є багато інцидентів з побиттям журналістів представниками УПЦ мп.

«Тому мають бути відкриті кримінальні провадження та винесені судові вироки. Санкції — це половинчасте рішення», — зазначає експерт.

Як боротися з московською церквою в Україні

Не дивлячись на війну, яку розв’язала рф проти України, багато українців продовжують ходити до церкви московського патріархату. Тож тим самим підтримують діяльність ворога в Україні. Саме так вважає багато релігійних експертів.

На думку доктора філософських наук і професора Острозької академії Петра Кралюка, після перемоги України у війні, московська церква, скоріш за все, продовжить діяти в Україні.

«Тому все буде залежати від українського народу. Адже чимало людей досі ходить до московської церкви. Та є їх симпатиками. Якби значна кількість прихожан перестала це робити та на місцях чиновники припинили підтримувати московську церкву, то ситуація б почала змінюватися», — вважає експерт.

П. Кралюк підкреслив, що державі важливо працювати в правовому напрямку. Зокрема, він нагадав, що ще в 2018 році було прийнято закон, який стосується назв релігійних організацій.

«Якщо релігійна організація була утворена за кордоном, зокрема, в рф, то вона має отримувати відповідну назву. Тобто УПЦ мп мала б іменуватися російською православною церквою в Україні. Якби цей закон почав би діяти, то чимало віруючих відвернулося б від цієї церкви в нинішній час. Поки закон заблоковано. Тож поки навколо діяльності УПЦ мп в Україні більше розмов ніж певних дій», — каже П. Кралюк.

В свою чергу В. Кулик зазначає, що держава має припинити будь — яку діяльність УПЦ мп в Україні хоча б до кінця війни. Тобто військового стану.

«Треба заборонити будь — яку діяльність УПЦ мп на території України та конфіскувати все майно УПЦ на користь держави. Але влада не хоче цього робити. Вона йде шляхом розслідування проти окремих ієрархів, а не системи в цілому», — резюмує В. Кулик.