Україну таврували корупцією — Сергій Войченко

Поки всі працюють на перемогу, залишився ще один фронт, де ворог не спить — корупційний. Чи можна побороти корупцію в Україні, i-ua.tv спитали у кандидата юридичних наук, адвокати Сергія Войченка.

Сергій Войченко
Сергій Войченко

— Як корупція впливає на війну?

Певні особи звикли, як п’явки заробляти на корупції. Тому що в Україні боротьба з корупцією є найбільш прибутковим бізнесом, ніж займатися самою корупцією. За весь час була створена низка різних хробацьких організацій, які «борються з корупцією». Це стосується різних громадських організацій. А потім виявляється, що вони боролися з корупцією в чиїхось інтересах.

В Україні створили НАБУ, САП, Вищій антикорупційний суд, створення якого заборонено Конституцією, але корупція не зникла. Адже нам його нав’язали західні партнери. І що ми маємо? По факту, Україну таврували корупцією. Адже коли створювали нові антикорупційні органи, в Україні були органи, які боролися з корупцією. Зокрема, це була прокуратура. Після чого створили ДБР. Також боротьбою з корупцією займалася СБУ та Нацполіція. Однак вирішили створити ще один орган — НАБУ. А зарплата у детективів від 50- 60 тисяч гривень. У САП понад 80 тисяч гривень, а судді ВАКС отримують під 200 тисяч зарплату на місяць.

— А де результати їх діяльності?

Які ще результати. Це дірявим відром носити воду. НАБУ викрило голову сільської ради в тому, що він купив приміщення під школу, і на їх думку переплатив за це приміщення. Але для цього група детективів — близько 8 людей, з зарплатою 50 тисяч. Справа розслідується півроку, тому порахуйте скільки вже витрачено. А потім справа попаде в ВАКС і буде там слухатися ще півроку.

А де ж ТОП- корупціонери? Голова сільради, це ТОП- корупціонер? Якщо в їх розумінні так, то тоді такі справи могли вести поліцейські, з зарплатою 15- 20 тисяч гривень. Ефективність не змінюється. Адже чим більше цих органів плодять, тим менше ефективності. Коли нам нав’язували НАБУ, САП та ВАКС — Україну просто таврували корупцією. Адже цим органам результат не цікавий, їм цікаво лише процес. Крім того, ці органи створили на невизначений час, а нас затаврували корупцією.

— Навіщо тоді ці органи?

Всі адвокати задають це питання. Але ми пам’ятаємо, як західні партнери нав’язували ці органи. До речі, на колишнього очільника НАБУ Ситника складено протокол за корупцію.

Кошти, які йдуть на утримання працівників цих органів, нам потрібні для ЗСУ. А ви тільки порахуйте, скільки обходиться з бюджету утримання судді з ВАКС. До його зарплати варто ще додати комунальні послуги, приміщення, охорону та персональні автомобілі. Все це мільярди гривень на рік. Тому так з корупцією можна боротися все життя.

— Можливо, влада має показати приклад та почати з себе?

Влада не буде сама собі закидувати зашморг на шию. Представники влади — це люди, яких обрав народ. Поки українці будуть думати, що за них хтось щось зробить, нічого не буде. Люди вчиняють одні й ті ж самі помилки, а хочуть отримати один і той же результат. Всі українці проти корупції, але в разі чого хочуть, щоб кум «порішав». А друге проблемне питання, що всіх, хто займає певні посади, вважають корупціонерами. Зокрема, людей в формі. Насправді, корупція — це тінь та кров влади.

Проте корупція не там, де беруть, а там, де дають.

У нас під егідою боротьби з корупцією після першого Майдану розігнали всіх фахівців. Люстрація — це взагалі ідіотична ідея. Авторів люстрації, як державних зрадників, необхідно взагалі засудити. Тому що так розвалити держслужбу та послабити державу могла лише людина, яка ненавидить Україну.

Боротьба з корупцією закінчиться тим, що для простих українців будуть виставлені жорсткі рамки по витраті та обліку коштів, ще й зобов’яжуть кожного українця подавати декларацію. Тобто права громадян будуть ще більше обмежені.

— А як же можновладці, які вже подавали е- декларації, але їх перестали перевіряти

— Ще раз, вся боротьба з корупцією буде спрямована на звичайних українців. Тобто влада буде під лупою розглядати надходження та витрати коштів, щоб українці не могли нікому віддати зайву копійку. Ось до чого зараз ведуть країну. Тобто така боротьба з корупцією — це продовження підривної діяльності проти України. Зараз вся сила України має бути спрямована на боротьбу з зовнішнім ворогом — рф. Інші питання, зокрема, що хтось поклав лапу на гуманітарку чи обікрав ЗСУ — мають вирішувати правоохоронні органи. Серед яких є ДБР, поліція та сумнозвісне НАБУ, яке непотрібне. Його функції можуть виконувати поліція та ДБР. Не потрібно для цього виплачувати космічні зарплати, щоб утримувати ці органи.

— Чи можна побороти корупцію?

Треба змінювати мислення. Почніть з себе. В тому числі з приводу того, кого обираєте до влади. Адже обираючи депутата, ви йому делегуєте свої повноваження. Тому вся відповідальність, в першу чергу, на виборцях. Також варто залишити ДБР та позбутися САП, НАБУ, ВАКС. Це непотрібні атавізми. Та повністю переглянув би діяльність НАЗК та АРМА, які перетворилися в рейдерство під егідою держави. Це потрібно, щоб зменшити ризики тиску на бізнес та дати можливість йому видихнути. На одного працюючого виходить 5- 10 контролюючих. А ще потім прибігають антикорупціонери та кажуть, що також хочуть їсти.

Рекомендовані публікації