Ю. Буздуган: в рф палацовий переворот, зберегти російську імперію вже не вдасться

Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин стверджує, що взяв під контроль військові об’єкти Ростова-на-Дону, зокрема аеродром, збирається «на москву», а також що його вояки збили вже три російських вертольоти. Що насправді відбувається в рф та як на це має реагувати Україна, журналісти i-ua.tv запитали у експерта з питань геополітики Юрія Буздугана.

Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин
Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин

— Що відбувається в рф. Чи дійсно там почалася громадянська війна?

Почнемо з того, що собою являє рф. Це остання колоніальна імперія в Європі. В 20 сторіччі всі колоніальні імперії в Європі розвалилися. Спочатку ті, що програли Першу світову війну. Це австро- угорська, німецька та турецька колоніальні імперії. Після Другої світової війни розвалилися колоніальні імперії переможці. Зокрема, англійська, французька, іспанська, португальська, голландська. Тобто всі колоніальні імперії в Європі померли — залишилася тільки російська.

Принципова відмінність колоніальних імперій від всіх інших — в забороні провінціям та колоніям продавати товари іншим країнам. Вони мають право торгувати лише з метрополією. Умовно кажучи російською нафтою, яка видобувається в Тюмені, Тюмень не має права торгувати. Торгує цією нафтою тільки Москва. Так само, як і алмазами із Соха. Це і є колоніальна імперія, застаріла форма державного устрою. Вона всюди развалилась, тільки рф залишилася останньою.

Що ж відбувається в рф зараз — нестійка та неадекватна нашим часам конструкція влізла у війну, яку почала програвати. По нестійкій конструкції почалися удари. Після чого вона почала сипатися та розвалюватися. Це об’єктивний процес. Він буде йти незалежно від того, треба це Україні чи ні. Хоча нашій країні це треба, бо колоніальні імперії всі агресивні. Вони займаються експансією та захопленням чужих територій, а також війною між собою. Те, що зараз виглядає, як громадянська війна, насправді це розвал колоніальної імперії, який давним давно назрів. Ще після Першої світової війни колоніальна імперія рф мала розвалитися, якби не Ленін та Сталін, які її зберегли та відновили.

Зараз в рф почався розвал колоніальної імперії та утворення багатьох незалежних держав. Хтось скаже їх буде більше 15, а хтось більше 50, але то не наша справа. Це справа росіян. Поки що від розвалу їх стримує лише одне — те, що вони всі говорять російською мовою. Тому має бути одна велика держава — російська імперія. Саме це протягом останніх 30 років путін вбивав росіянам у голови. Однак, наприклад, американці, австралійці, канадці говорять англійською мовою. Однак скажіть американцям, що вони мають стати частиною Британської імперії, тільки через те, що вони говорять англійською мовою.

Варто зазначити, що від розвалу британської колоніальної імперії всі виграли. Зокрема, і Англія. Її темпи розвитку стрімко зросли. Саме цей процес зараз відбувається в рф.

— А як буде розвалюватися російська колоніальна імперія?

Це будуть абсолютно випадкові та суб’єктивні речі. В даному випадку воно набуває форму громадянської війни в рф. Точніше це черговий палацовий переворот, який ми спостерігаємо. Він може бути успішним чи ні. В будь-якому випадку це початок об’єктивного та неминучого процесу. Хоча рф потужніша за Україну за населенням у 3 рази, за територією у 15 разів, за ВВП у 10 разів. Але як тільки вона зіткнулася з стійким опором, то почала розвалюватися.

Наприклад, коли британська імперія не змогла Єгипет під час Суецької кризи 1956 року примусити силою до своєї позиції, все для британської імперії скінчилося. Через 10 років її не стало. І це в мирних умовах, коли війна була далеко від метрополії. А в рф війна вже йде по території самої метрополії. Вже є політичні суб’єкти, які мають іншу проєктність ніж путін. Це Пригожин, та росіяни, які воюють на боці України. Зокрема, РДК та Легіон свободи рф. Є багато опозиціонерів в еміграції. Тобто є багато суб’єктів, які мають різну проєктність. А це означає, що будуть різні уламки рф з різними проєктностями.

Тобто це не громадянська війна, а об’єктивний процес розвалу колоніальної імперії за прикладом османської чи іспанської імперій. Зараз питання впирається тільки в одне, наскільки цей процес буде кривавим. Якщо центральна влада в рф буде готова піти на цей процес мирно, як це зробила британська імперія, все відбудеться менш криваво. Однак знаючи путіна та керівництво рф, є велика вірогідність, що вони намагатимуться зберегти імперію за будь яку ціну. А значить, буде багато крові в рф. Значно більше, ніж вони пролили у нас.

— Що робити зараз Україні, спостерігати за цим процесом чи бути суб’єктом?

Тут є два аспекти. Перший — Україна демократична держава, ми не маємо територіальних претензій до рф та не збираємося втручатися у її внутрішні справи. З іншого боку ми маємо допомагати демократичним силам нової росії, які будуть будувати альтернативу колоніальній імперії. Хай росіяни самі вирішують, якою має бути росія.

Однак треба розуміти, що Україна поступово займає місце нового геополітичного ти цивілізаційного лідера у Східній Європі. Це означає, що ми несемо відповідальність за стан ситуації у Східній Європі. У нас є свої зацікавленості та інтереси. Головний з них — щоб було найменше крові в регіонах, щоб швидше і максимально безболісно виникли нові незалежні держави на уламках російської колоніальної імперії, які пішли демократичним шляхом та збудували стабільні й високорозвинені держави з високим економічним, соціальним та моральним розвитком. Головна проблема рф не у військовій чи державницькій площинах, а в моральній. Людей опустили на рівень навіть не середньовіччя. Протягом останніх 300 років людство йшло до все більше розвинутої цивілізації, а путін створив систему, яка спочатку варваризувала, а потім перетворювала своїх підданих на дикунів. Тобто влада рф організувала моральний регрес в росії. І тепер, коли ці дикуни почнуть вбивати не українців, а самих себе, Україна має припинити цю криваву бійню. Що можливо тільки після нашої військової перемоги.

— Як ви вважаєте, чи могли олігархи або англосакси купити ЧВК Вагнер Євгена Пригожина?

Ніхто ЧВК Вагнер не купував. Гравці просто скористаються ситуацію. Адже президент рф путін не просто довів ситуацію до абсурду. Він довів рф до самознищення, але не хоче міняти лінію. Система стала занадто жорсткою, а значить крихкою. Тепер для російських олігархів питання полягає в тому, вижиме росія чи ні? Їх інтерес полягає в тому, щоб зберегти російську імперію. Вони готові умовно поміняти путіна на Пригожина, вони намагатимуться зберегти російську імперію. Однак це вже не вдасться. Є об’єктивний процес, який вже пішов. Це зробили ЗСУ. Своєю мужністю наші військові довели нестабільну крихку конструкцію до того, що вона почала розвалюватися.

— Що буде, якщо Пригожина зараз вб’ють? Чи не загальмує це розвал рф?

Його можуть вбити, але зупинити процес розвалу рф вже неможливо. Уявіть собі скелю, а по ній пішла тріщина, бо в цей момент відбувається землетрус. Але навіть якщо замазати тріщину цементом, процес зупинити неможливо. Землетрус продовжується, а російська імперія буде розвалюватися. Туди їй і дорога. Давно пора.