Війна: як громадянське суспільство стає позитивною альтернативою нездарним чиновникам

Ми вже розповідали, що за умов нестачі особового складу у військах влада вперто хоче розформувати добровольчі батальйони.

Як приклад ми навели добровольчий підрозділ «Воля» ДФТГ Київської громади, який є на повному самозабезпеченні. Цей підрозділ виконує ряд бойових завдань, зокрема й з захисту неба столиці від шахедів. Отже держава воліє не мати справи з вмотивованими добровольцями, натомість віддаючи перевагу облавам на призовників у публічних місцях. Про те чи є ефективною така державна політика, чи можна у такий спосіб заповнити штатні посади у військах фаховими військовими та яка подальша доля «Волі» розповідають командир цього підрозділу Сергій Філіпов та колишній боєць-доброволець, Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

В Києві розпустили добровольчий підрозділ (ДФТГ) «Воля», який захищає небо столиці від шахедів.

Про це під час ефіру заявив командир цього підрозділу Сергій Філіпов.

«Зараз ми проводимо певні заходи з приводу з розформування. Зокрема, ведеться оформлення документів, здача та підготовка зброї для здачі. Настрій в нас пригнічений. Однак деякі добровольці вже знайшли свій шлях. Зокрема, переходять в інші підрозділи, щоб захищати небо столиці від шахедів. Хтось буде ремонтувати авто. Головне — будемо продовжувати готувати людей до служби в армії. Однак більша частина з нашого ДФТГ піде у інші батальйони і невелика кількість до армії. Багато хлопців пройшли в нас навчання та готуються до фронту. Це приблизно 10%. Вже в березні вони підуть до лав армії. В першу чергу, це хлопці, які готуються стати операторами БПЛА. Добровольців не вдасться знищити. Адже в будь-які часи знайдуться люди, які будуть захищати свою країну, хоче цього державна влада чи ні. Ми залишаємося вірними своєму народові та рідному місту», — каже — командир ДФТГ.

За його словами, влада не дуже добре ставиться до добровольців.

«Вона не розуміє для чого потрібні добровольці. На жаль, багато чиновників йдуть у владу заробляти. В них в очах стоять лише гроші. Добровольці готові витрачати свій час та гроші для того, щоб захистити й побудувати суспільство, в якому хочеться жити. На жаль, ми ще не доросли до того суспільства про яке мріємо. Наше громадське суспільство, розвиваючись, іноді боїться, думаючи, що з ним буде далі та чи не зазнають вони тиску з боку влади. Однак є люди, які разом зі своїми сім’ями готові йти до нашого майбутнього і репресивний апарат не зможе стати цьому на заваді. Згадайте, як у 2013 році зібрався майдан, коли побили студентів. Владі не слід про це забувати. Ми її обрали, але ми можемо і прибрати владу», — резюмує Сергій Філіпов.

Продовжуючи тему діяльності громадянського суспільства під час війни, інший учасник програми — Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін наголосив, що громадянське суспільство, всупереч поведінці влади, взяло на себе левову частку підготовки та оснащення фронту.

«Тероборона та місцеве самоврядування виконують функцію самоорганізації. Однак цьому спонукала екстремальна ситуація. Згадайте перші тижні повномасштабного вторгнення рф в Україну. В Києві, Сумах, Чернігові військкомати були забиті людьми. Туди стояли черги. Сьогодні ж військкоми разом з поліцією виловлюють українців, щоб вручити повістки. Що ж змінилося за два роки? До влади з’явилася недовіра через її бездіяльність. Громадянське суспільство тримається. Частина пішла на фронт. Громадянське суспільство дуже живуче. Люди перейшли в підпільне виробництво багів, дронів, РЄП, а влада ще їх переслідує. Хоча добровольці удосконалюють різні види озброєння», — каже Віктор Шишкін.