Молдова: «руській мір» готує удар з півдня

Не секрет, що одним з зовнішньополітичних завдань рашистів є оточення України близькими до них антиукраїнськими режимами.

На додачу до Орбана й Фіцо, кремль ще планує привести до влади й у Молдові проросійські сили, відсторонивши проєвропейську Майю Санду. Тож на президентських виборах у Молдові, які відбудуться цієї осені, очікується потужне втручання Москви з потенційно негативними наслідками для України.

Про ситуацію в Молдові з її проблемними регіонами Придністров'ям з Гагаузією та дії України на цьому міжнародному напрямку говоримо з уродженцем Молдови, Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним.

Створення Молдовської радянської соціалістичної республіки у складі Української РСР та як наслідок утворення Придністров’я, величезний злочин проти України, вчинений Сталіним. Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Варто звернути увагу на те, що називається Молдовою, і що таке Придністров’я в історичному аспекті. Більша частина Молдовського князівства як самостійної держави була підпорядкована Угорському королівству. Проголошення незалежності від Угорщини було зроблено династією Богданів у 1359 році. Територія Князівства Молдови — це сучасна Молдова, Східно- північна Румунія, Буковина, Бессарабія (шматок сучасної України). Вона ніколи не виходила за Дністер. Маю на увазі сучасне Придністров’я. Тобто територія, яка сьогодні називається Придністровською Молдовською республікою до 1924-го року ніколи не була Молдовою. Тобто тільки в радянський період виникала імперська політична необхідність створення Молдовської автономної республіки у складі України.», — каже В. Шишкін.

За його словами, коли більшовики остаточно захопили владу в Україні та створили УРСР, у 1924 році українськими комуністами було прийнято політичне рішення, що вони не підтримують створення Молдовської автономної республіки у складі України. Адже бачили в цьому небезпеку. Однак москва надавила і було прийнято рішення про створення Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки у складі Української РСР.

«Таким чином закладалася цеглина для побудови Молдови, як союзної республіки в складі СРСР у майбутньому. Така політика Сталіна фактично була ударом ножем в спину Україні. Адже для цього не було жодних етнічних підстав. При чому в Конституції УРСР було записано право на самостійний вихід Молдовської автономної соціалістичної республіки зі складу УРСР. Це доктрина Сталіна спрямована на захоплення Молдови та створення молдовської республіки. Для того, щоб потім сказати, що Молдовська автономна соціалістична республіка реалізує своє Конституційне право зафіксоване в Конституції на право виходу. Таким чином це нібито убезпечить атаку Києва на сепаратизм. Тільки уявіть наскільки юридично продумано той режим робив ці кроки», — резюмує В. Шишкін.