Мобілізація чи імітація?

З 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію. Про здатність цього документу поліпшити ситуацію з поповненням ЗСУ мотивованими бійцями поки говорити зарано, а от щодо суперечок в суспільстві та обурення закладеною в його нормах несправедливістю — цього хоч відбавляй.

Що таке мобілізація, кого вона має охоплювати, стосується вона лише армії та призовників чи потребує термінової перебудови всього суспільства? Про це, а також про будівництво доріг та цивільних об'єктів замість укріплень говоримо з Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним.

Необхідна розумна та законна мобілізація. Така форма мобілізації, що відбувається в Україні зараз, має зворотній ефект. Вона веде до підриву владних та правових установ нашої держави. Про це заявив Суддя Конституційного Суду (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Повинна бути мобілізація. Однак необхідна розумна та законна мобілізація. Така форма мобілізації, що відбувається зараз має зворотній ефект. Вона веде до підриву владних та правових установ нашої держави. Адже люди повинні довіряти владі, щоб захищати державу», — каже В. Шишкін.

Він нагадав, що у 2022 році у військкоматах не брали патріотів.

«Казали, що вони не потрібні. Адже вам 58−59 років. І патріоти йшли у партизани. А сьогодні всі виявилися потрібні. Це ідіотизм та провокація для нашої держави. І якщо далі буде імітація мобілізації, то кількість ухилянтів буде зростати. Адже люди кажуть, що нам немає, що тут захищати. Тим паче, цікаво, а коли нардепи оновлювали данні для ТЦК. Адже наявність відстрочки не звільняє їх від військового обліку. Наразі українці не йдуть до ТЦК через поведінку влади», — каже В. Шишкін.

На його думку, на жаль, ця влада не здатна переосмислити свою поведінку.

«Ми рекомендували провести демократичні вибори під час війни. Однак Рада подовжила воєнний стан. Під час дії якого за Конституцією не можна проводити вибори. Тобто влада не пішла назустріч народу, який хоче нову владу», — резюмує В. Шишкін.

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~