Право на справедливий суд в умовах війни. Людський вимір

Добровольці і військові врятували Україну в найбільш скрутні часи активних військових дій, дали відсіч російській агресії на Сході та продовжують захищати територіальну цілістність України.

Але сьогодні тисячі учасників бойових дій та добровольців перебувають за гратами і обвинувачуються у скоєнні злочинів, нібито вчинених ними щодо мирного населення на Сході України, а також у вчинені злочинів на мирній території України. Наразі, ставлення суспільства і влади до захисників України є дуже неоднозначним. Влада говорить про реінтеграцію тимчасово окупованих територій на Сході України, відновлення миру та територіальної цілістності України шляхом досягнення політичних домовленностей, проведення виборів на тимчасово окупованих територіях, амністії осіб, які воюють проти України. Що в таких умовах має зробити Україна для своїх захисників, щоб не втратити їх довіру, щоб зняти внутрішню соціальну напругу у суспільстві і захистити державність? Це питання ми обговоримо у нашому етері за участі експертів та громадських активістів, які захищають інтереси захисників України

У другому блоці нашої програми ми обговорюємо з громадськими активістами, які захищають захисників України, з учасниками бойових дій ситуацію у державі щодо забезпечення права добровольців і військових права на справедливий суд. Чи дотримується держава своїх зобов’язань перед своїми захисниками? Які вимоги висувають правозахисники з цих питань до влади? Чи почує їх влада?