Вільна територія. Литва

«Національна ідея — це марення серця, за котре не соромно вмерти.» Густав Водічка. Людство усвідомлює, що ми не перебуваємо в закритих цивілізаціях, світах між якими величезні відстані.

Ми всі розташовані поряд, і між нами повинна бути комунікація.

На жаль народ України в своїй більшості живе в інформаційному вакуумі. Інформація, яку подає нам ЗМІ — викривлена за малим виключенням. З нами говорять як з виборцями, а не з народом. Вітчизняне ТБ стало засобом масового ураження. Телевізійний контент навмисно симпліфікується і адаптується під тупих та невибагливих.

Що ми знаємо про Литву?! Єдине, що каже більшість українців — Литва в ЄС!

Як і чим живуть країни Балтії українцям практично нічого не відомо, окрім тих, хто зміг побувати в цих країнах, чи мають родичів.

Нагадаю, 25 жовтня 1992 р. обрано Сейм незалежної Литви. У 1993 р. прийнято Конституцію. Відповідно до цього документа, Литва оголошувалася незалежною демократичною республікою. її тодішній уряд одразу почав проводити безкомпромісну антиросійську політику. Таку політику правих центристів очолював В. Ландсбергіс. У ній виявлялося прагнення до національного самоствердження і намагання принизити свого основного «історичного супротивника» — Росію. Від Російської Федерації не тільки зажадали негайного виведення радянських військ зі своєї території, а й виставили рахунок за збитки, завдані Литві за роки «радянської окупації», що становили 146 млрд. дол.

Подібна політика викликала відповідну реакцію з боку Росії. У другій половині 1992 р. вона навіть припинила постачання газу до Литви.

В 2017 р. Посли Естонії, Литви і Латвії в Парижі звернулися до керівництва видання Le Monde з проханням не називати їх країни «колишніми радянськими республіками». У посланні також сказано, що Естонія, Литва і Латвія «у 1940 р війшли в СРСР не добровільно, вони були включені в союз в результаті військової анексії». З цієї причини «велика частина країн світу, включаючи Францію, ніколи не визнавали анексію країн Балтії».Дипломати також зазначили, що після розпаду СРСР в цьому регіоні нові держави не виникли; країни Балтії відновили свою незалежність.

З 1 січня 2015 Литва стала дев’ятнадцятим членом зони євро. Литва стала останньою з трьох країн Балтії, що вступила в зону єдиної європейської валюти. Першою цей крок зробила Естонія. У свою чергу, євро-оптимісти вказують, що вступ до зони єдиної європейської валюти означає глибшу інтеграцію в ЄС.

Литва не відзначає радянський День Перемоги 9 травня уже понад тридцять років. Натомість — як і в інших державах Євросоюзу — 8 травня литовці вшановують загиблих у війні. А ще у 1989 році резонанс у СРСР викликало перейменування проспекту Леніна на проспект Гедемінаса. Для тих, хто народився після СРСР, вся ця гра в «історію про великий і могутній «сприймається як анахронізм.

Історія України, як незалежної держави, почалася тільки в 1991 році.

І от на 28 -му році побудови нашої держави головне питання яке стоїть перед українською нацією — а чи треба відтворювати нам українську державу по звичним шаблонам світового досвіту? МИ ще в роздумах?!

У 2019 р. відбулась зміна політичних поколінь і вона може (чи може?) забезпечити перехід України на сучасну проєвропейську систему політичного і економічного управління. А сьогодні Україна виглядає слабкою, у порівняні з іншими країнами пострадянського простору.

Що про Україну знають в Литві? Чи цікавиться народ, тим що відбувається в Україні? Знають в Литві, що росіяагресор (свідомо пишу одним словом) почала війну не в Донецьку і не в Луганську, а в Криму у ніч на 27 лютого 2014 року з захоплення російською армією адміністративних будівель в Сімферополі? Що за 5 років війни з нами не має 14 000 наших людей?!

Також цікаво, що литовці знають про культуру України, яких митців шанують.

Про це і багато іншого будемо говорити з нашій гостею з Литви, культурною і громадською діячкою пані Римою Гражіене, в нашій програмі «Вільна територія» на ТБканалі Я-UA.TV о 14 15, 17 листопада, авторами якої традиційно є головний редактор Володимир Тетерук, і я.

Дивиться нас, з нами завжди цікаво .