«Культурологічний простір» — Проект «Плеяда»

«Іван Франко, Михайло Драгоманов, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Михайло Старицький, Олена Пчілка — хто для нас ці люди, звісно всі скажуть — це ««історичні постаті, ми їх пам’ятаємо і любимо»».

Так, і будете праві. Але є багато цікавих фактів які пройшли можливо повз вас.

Павло Чубинський — автор українського національного гімну. А ще відомий вчений-етнограф, поет і журналіст, юрист, активний діяч українського національного руху на Правобережній Україні. Вірш «„Ще не вмерла Україна“», цей концентрований вияв патріотичних почуттів, підкорив рідкісну для поезії вершину — став неперевершеним виразником загальнонаціональних устремлінь, символом нації.

17 липня — 170 років від дня народження Олени Пчілки. Ви пам’ятаєте цю дату?! Олена Пчілка залишила по собі багату мистецьку спадщину — вірші, п’єси, переклади, етнографічні збірки. Відома також своєю активною громадянською позицією, спрямованою на збереження і популяризацію української мови і культури.

А ви знали, що народну пісню «Ніч яка місячна, зоряна» насправді написав Михайло Старицький, і називається вона «Виклик».

Михайло Драгоманов. Його називали «розумом України» і «великим європейцем», він з 32 років своєї діяльності на благо України — 23 пробув за її межами. У Женеві він друкував українські книжки, а Леся Українка привозила їх таємно в Україну.

Від смерті Т. Шевченка ніхто з українських письменників не здобув собі більшого імені на всіх просторах України і за її межами, як Іван Франко. Це велике ім’я здобув собі поет своїм незвичайним талантом і своєю багатогранною працею.

Про цих і не тільки історичних постатей ми розкажемо вам на ТБканалі Я-UA.TV о 14 15 3 грудня в моїй авторській програмі «„Культурологічний простір“» — Проект «Плеяда»! Це серіал, десять епізодів — кожен із них буде присвячений окремій історичній особистостей, про видатних діячів культури 19 століття. Кожен з них боровся за Незалежність і Соборну Україну, як міг. І Олена Пчілка, Михайло Старицький, Іван Франко, Леся Українка взялися до реформування літературної мови. Воно тоді дістало назву «кування», тобто виковування, витворення слів. Сподіваюсь, що стрічка освіжить в пам’яті забуті сьогодні сторінки нашого минулого.

Гостями студії будуть Яковлева Наталія- продюсер фільму і Наталя Уварова — Драматург, сценарист.

Дивиться нас і ви дізнаєтесь багато цікавого !

#ПроектПлеяда #ПлеядуНароду