Гетьман Брюховецький як політик, популіст і політтехнолог XVII сторіччя

Останніми роками українці все частіше ставлять риторичне питання: чому, незважаючи на майдани та відносно демократичні вибори, ми постійно отримуємо владу з усе нижчим і нижчим рівнем соціальної відповідальності?

У цій програмі ми зробимо історичний екскурс в сімнадцяте сторіччя й побачимо, які політтехнологічні елементи використовувалися тоді, як відбувалася комунікація між виборцями й кандидатом на гетьманську булаву та як ці технології практично без змін використовуються й нині. Ну й головне — до яких наслідків це призвело тоді та що нині можна нам очікувати від сучасних брюховецьких. Поінформований — значить озброєний, а отже здатний протидіяти маніпуляторам і популістам!

Гість програми — незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

Українські популісти часто думали перехитрити москву та використати її в своїх внутрішньополітичних цілях, надто для знищення конкурентів. Зазвичай завершувалося це трагічно для всіх, бо московити були набагато підступнішими і досвідченішими в цьому питанні, тому після конкурентів летіли голови й у тих, хто кликав на допомогу кремлівських упирів. Усіх українських діячів, які загравали з московськими ординцями, останні розглядали виключно як витратний матеріал для задоволення своїх геополітичних амбіцій. Така собі гра кицьки з мишкою перед тим як її з’їсти. Це була незмінна політика московитів щодо України від середини 17-го сторіччя й до наших днів. — наголосив Сергій Коваленко.

На думку історика, таке ставлення москви до своїх партнерів в Україні свідчить про те, що неможливо створити власний національний проект в контексті чужого цивілізаційного, а надто ще й шовіністично-імперського проекту, що намагалися зробити деякі наші співвітчизники як у сімнадцятому, вісімнадцятому, так і двадцятому сторіччі. Доля всіх цих проектів і проектантів була дуже сумною. Ситуація не змінилася й у наш час, тому лозунг «Геть від москви» має бути основним при прийнятті політичних рішень тією чи іншою політичною силою в Україні, незалежно від того чи вона у владі, чи в опозиції.

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~