Православ’я в Україні: міра відповідальності церкви за дії своїх ієрархів

Депутати Верховної Ради України й досі не спромоглися розглянути подані законопроекти щодо заборони діяльності релігійних організацій з центрами в росії.

І це попри відверто колаборантські дії кліру так званої української православної церкви (московський патріархат). Отже, що б не говорили про відокремлення церкви від держави, проте вплив цього суспільного інституту на суспільство, його політикум, а відтак і національну безпеку є очевидним. Саме тому питання діяльності, прийняття тих чи інших рішень церковних ієрархів, які стосуються всього суспільства, не є лише вузькоконфесіональним актом, а потребує оцінки всіма громадянами та органами влади. На жаль, широкій громадськості не дуже відома роль православниих ієрархів у ті чи інші драматичні моменти нашої історії. Надто коли ця роль аж ніяк не сприяла прагненням українців здобути волю, стати суверенними й побудувати незалежну демократичну державу. А без утвердження історичної правди в такому делікатному питанні годі й думати про роботу над виправленням історичних помилок, а значить шанс вчергове наступити на граблі, на жаль, не є примарним.

Про діяння православних ієрархів, висновки з їх вчинків та відповідальність церкви говоримо з доктором філософських наук, професором, завідувачем відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАН України Олександром Саганом та науковим співробітником цього інституту, кандидатом філософських наук Володимиром Волковським.