10 років війни: чи змінилась Україна та українці?

10 років — Це той термін коли можна підбивати певні підсумки. Це доволі довгий строк для життя людини, а от для суспільства?

Чи змінилися українці, чи змінилася Україна, як вплинули драматичні події останніх років на стан нашого суспільства, які висновки зроблені і з чим ми плануємо йти в майбутнє? Про це і не тільки будемо говорити в програмі Суспільні діалоги з головним редактором каналу i-ua.tv Володимиром Тетеруком.

Не можна сказати, що українське суспільство принципово змінилося під час війни. Таку думку висловив головний редактор каналу i-ua.tv в етері програми «Суспільні діалоги».

«Для зміни суспільства потрібні роки й роки, а суспільні загострення, протистояння, війни лише „підсвічують“ ті чи інші проблеми та роблять нашу реакцію на них більш чутливою. Відтак створюється враження, що суспільство швидко й принципово змінюється, хоча це не так. Водночас з реакції суспільства на ті чи інші виклики можна зробити висновки про вектор його руху. Тут можна з впевненістю сказати, що ми на правильному шляху». — Наголосив Володимир Тетерук.

Він також додав, що неправильно вважати Майдани революцією, якою вони не були, бо інакше виходить якийсь абсурд: від 1990-го року («революція» на граніті) й до 2014-го ми пережили 5 революцій? Але історія не знає подібних випадків. Насправді всі наші Майдани були тими суспільними імпульсами, які були спрямовані на реалізацію (свідомо чи несвідомо) буржуазно-демократичної революції, розпочатої ще Богданом Хмельницьким далекого 1648-го року: «У силу тогочасних несприятливих для України геополітичних обставин українську революцію було з часом придушено, а Україні нав’язано станове суспільство з привілеями замість прав, яке в тій чи іншій формі проіснувало й донині. Олігархи, їхня політична обслуга, економічні преференції замість вільної конкуренції, відсутність правосуддя, культ правового нігілізму та беззахистність простої людини перед так званими силовиками — це все ознаки так і не подоланого в Україні станово-феодального суспільства». — стверджує головний редактор i-ua.tv.

Володимир Тетерук також наголосив, що нині головним завданням в нашій країні є саме завершення української революції, але треба бути свідомим того, що це тривалий процес, а не разова акція, яка враз змінить суспільство на краще.

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~