Україноцентризм і модель української цивілізації

Багаторічний пошук національної ідеї до бажаного результату не призвів. І причина тут не в невдалому пошуку.

Справа в тому, що саме поняття «національна ідея» вже втратило свою актуальність у 21-му сторіччі. Сьогодні слід не зациклюватися на національному, а використовувати його як певну автентичну основу для пошуку універсальних сенсів, які виходять за межі як нації, так і держави, як це сталося свого часу в Європі й породило могутню світову цивілізацію.

У цій програмі будемо говорити про україноцентризм, його походження, універсалізм і здатність стати своєрідною відповіддю на виклики, які стоять перед Україною.

Гість програми — Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

В нашому світогляді повинна бути Україна. Зокрема українська людина, культура, українське надбання, українська філософія. Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Україноцентризм базується на значимості української нації. Тобто ми всі наші зусилля зовнішньополітичні, внутрішньополітичні, етнокультурні, філософські, світоглядні об’єднуємо для себе і рекламуємо це для всієї планети. Саме це і буде україноцентризм. І в центрі нашої філософії є Україна, але це не говорить про те, що ми не ставимося з повагою до інших націй, наприклад французів чи поляків. Однак в нашому світогляді повинна бути насамперед Україна. Зокрема українська людина, культура, українські соціально-історичні надбання, українська філософія. Саме це є складниками україноцентризму. Може бути багато аспектів, але домінуючими має бути повага до власного герба, прапора та традицій, а також предків, які боролися за сучасну Україну в різних форматах та формах. Навіть тоді, коли ми помилялися. Це наша історія», — каже В. Шишкін.

За його словами, ми можемо говорити про помилки українства. Зокрема для того, щоб їх виправити та сприяти подальшому розвитку українства.

«Ми повинні говорити про мову та освіту. Зокрема про те, чому навчають дітей у школах. Зокрема, що таке Україна. Провина багатьох вчителів, що вони не знають, наприклад, хто такий Сікорський, Кондратюк та Глушко. Також вони ледь пригадують, хто такий Корольов. А про все інше, що українці зробили для всієї планети, не розповідають. Якщо ми хочемо розвивати україноцентризм, то ми повинні закладати через освіту знання про нашу роль, наші традиції та інші надбання для всього суспільства», — резюмує В. Шишкін.