Творення української цивілізації: жарт чи вимога часу?

Проблема сьогоднішньої України — відсутність у її громадян бачення цілісної картини світу.

Ми намагаємося точково вирішити якісь поточні проблеми, не усвідомлюючи того, що без цілісного бачення свого майбутнього в світовій системі глобального обміну всі ці «реформи» і стратегії приречені на провал, бо є неприродними для українців, оскільки є частинами чужих цивілізаційних проєктів.

Про те, що таке цивілізаційний проєкт, чи можливий він в українському виконанні та яким має бути — говоримо з Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним та громадським діячем Олексієм Якименком

Якщо ми не будемо думати про велике, ми ніколи не досягнемо перемоги. Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Спочатку повинна бути ідея. Лише вона нас штовхає до змін у матеріальному світі. У нас в травні 2022 року буда ідея дронової війни. Однак ми її не матеріалізували. Замість нас це зробили московити, зробивши ланцети. Якщо ми не будемо думати про велике, ми ніколи не досягнемо перемоги. Але ми маємо також знати, як це матеріалізувати», — каже В. Шишкін.

За словами Судді Конституційного Суду України (КСУ) у відставці, якщо згадати перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну, то громадянське суспільство самоорганізувалося.

«Особливо це стосується Києва та області. Суспільство вимагало від влади дати зброю. Адже люди формували тероборони. Люди хотіли бути вільними, а не жити під московитами», — резюмує В. Шишкін.

Інший учасник програми — громадський діяч Олексій Якименко — наголосив на тому, що у нас немає широкого обговорення, що для нас є перемогою у війні.

«У нас немає широкого обговорення, що для нас є перемогою у війні. Нам нав’язують різні позиції, але ми всередині України дуже мало про це дискутуємо. Ми кажемо, що наша перемога буде тоді, коли московія розпадеться. Однак не кажемо, що на теренах московії мають з’явитися більш демократичні невеличкі республіки. Можливо з якоюсь частиною з них ми почнемо вибудовувати відносини. Якщо ми поглянемо, що це тисячолітня боротьба, яка буде продовжуватися далі, адже умовні демократії, з умовними авторитарними режимами зіштовхнулися на території України. Це є суспільства з різними ідентичностями. Під час цієї війни ми зробили перший крок стосовно нашої волі. Однак ми собі ще не дали відповідь, що таке свобода та вільна людина. Тобто, що для нас є свобода?», — зазначає Олексій Якименко.

За його словами, людина повинна стати творцем, а суспільство повинно стати відповідальним.