Україна: чи довго будемо між «зрадою» і «перемогою»?

Війна значно прискорює суспільно-політичні процеси і те, що ще вчора було непомітним, вже сьогодні виокреслюється в певні тенденції, здатні змінити існуючу парадигму нашого суспільного розвитку.

Так, ми ще живемо емоційним сприйняттям поточних реалій як «зрада» або «перемога», але поступово в соціумі з'являється розуміння того, що ці два стани аж ніяк не відображають сутність сучасних внутрішньо і зовнішньополітичних процесів. Про український суспільно-політичний ландшафт, його особливості та перспективи позитивних змін говоримо з лідером Народного Руху України Михайлом Дорошенком.

В Україні має відбутися зміна національних еліт. Про це під час ефіру заявив лідер Народного Руху України Михайло Дорошенко.

«Чи можемо ми проводити вибори під час війни — це спірне питання, а разом із тим ми викинули українську землю на відкритий ринок під час війни — будь ласка. Наші воїни боронять кожний метр рідної землі, а в цей же час юридичні особи можуть купувати до 10 тис гектарів. А хто є кінцевим бенефіціаром цих юросіб — можна лише здогадуватися. Ми йдемо до того, що продаємо найцінніший ресурс — землю. В мене є припущення, що менеджери, які були призначені москвою або керуються звідти поставили собі подвійну комбінацію. Тобто, якщо Україна програє, то вони, максимально вкравши грошей, звідси тікають, якщо ж Україна виграє, то вони за рахунок фінансового та медійного ресурсу примусять людей проголосувати за визначених кандидатів та знову використовуватимуть цю територію, її ресурси та людей наступні 5 років для того, щоб заробити чергову кількість мільярдів», — каже Дорошенко.

На його думку, український народ дуже хотів, хоче та потребує змін.

«Саме тому 73% проголосували за Зеленського, в надії на ці зміни. А на парламентських виборах свої голоси віддали 16, 5 млн українців. До речі, за 5 партій, які пройшли у парламент проголосувало 11 млн людей. А 5 млн людей шукали альтернативу Зеленському та Порошенкові, і це серйозний показник. В нас має відбутися зміна національних еліт. По суті, національна еліта це люди, які мають науковий, освітній та грошовий капітал та можуть впливати на події, які відбуваються в країні. Зараз цей ландшафт міняється і ми маємо дати відповідь, хто така нова національна еліта України. Я впевнений, що це люди, які щодня створюють щось нове для нашої держави та народу. Багато років ми були в ситуації, коли український бізнес, підприємці та громадяни країни були далекими від політичного процесу. Політехнологи за гроші олігархів робили нам проєкти, вони виставлялися у вигляді готового політичного продукту. Фактично у людей не було вибору, бо інформаційний простір був зайнятий цими проектами. Українці — найкращий народ, який живе при найгіршій владі. Цю ситуацію треба міняти. Люди допомагають фронту, донатять, тому саме з цього середовища має початися формування нової національної еліти. Коли депутати їздять на майбахах купують вілли, в країні крадуться мільярди, а звичайному народу пропонуються окопи та смерть, — так суспільний договір не працює», — резюмує Дорошенко