Ляльки, ляльководи і діти або Психологічна допомога під час війни

Коли суспільство перебуває в стані війни, то на першому місці для нього завжди будуть питання, пов’язані з фронтом, тиловим та соціальним забезпеченням воїнів та тих, хто безпосередньо постраждав від бойових дій.

І це логічно. У той же час в країні є багато людей, надто дітей, яких не торкнулася війна напряму, але які в силу тих чи інших обставин потребують допомоги, насамперед в психологічному сенсі. Саме на психологічну підтримку дітей спрямований проект так би мовити «лялькової терапії» який незабаром реалізовуватиметься в Україні. Про сам проект, його учасників та підтримку маленьких українців, які потребують психологічної підтримки розкажуть його ініціатори та натхненники — Ігор Гулий, директор-художній керівник Київського академічного театру ляльок та Андрій Михайловський, директор Міжнародного благодійного фонду «Комітет миру України»

Будь- яка лялька — це генетичний код нації. Тому наш проєкт — не лише надати психологічну допомогу маленьким українцям, які страждають від недугів, а й донести код української нації до дітей. Крім того, ляльковий театр може допомагати лікарям проводити реабілітацію постраждалихих дітей. Про це під час ефіру заявив директор Міжнародного благодійного фонду «Комітет миру України» Андрій Михайловський.

«Будь- яка лялька — це генетичний код нації. Адже перше, що бачить людина на початку свого життя — це лялька. Діти фактично обмінюються енергетикою зі своїми ляльками. Тому ляльковий театр може психологічно допомогти дітям. Зокрема, в Київській обласній дитячій лікарні відбудеться вистава, під час якої лікарі будуть дивитися за реакцією дітей. Після цього можливо, когось з дітлахів будуть переводити з медикаментозного лікування на лялькотерапію. Будемо чекати, що порадять лікарі. Бо цей проєкт буде реалізовуватися і в інших областях. Сьогодні багато людей втратили житло і вони знаходяться в центрах для тимчасово- переміщених осіб. Не завжди мама може взяти дитину, та поїхати до міста, зокрема до київського театру. Ми маємо можливості, щоб діти та їх батьки побачили вистави», — наголошує Андрій Михайловський.

За словами директора-художного керівника Київського академічного театру ляльок Ігоря Гулія, після повномасштабного вторгнення психологічна підтримка дуже важлива для дітей. Адже вони сильно переживають та лякаються.

«Для того, щоб їм психологічно допомогти, виникла ідея лялькотерапії або мистецтвотерапії. Це дозволить покращити настрій дітей та відволікти їх від війни на час вистави. Лялькотерапія — це позитивний момент для дітей. Адже вона бачить ляльку з раннього дитинства. Вона сприймається, як щось добре знайоме та й взагалі щось добре», — Ігор Гулий.

Своєю чергою А. Михайловський підкреслив, що неможливо передати театр через екран.

«Неможливо передати лялькову виставу через екран. Тому театр повен жити. А розуміння про театр та ляльку може передати мама. Тому наш проєкт це донести код нації України до дітей, які сьогодні, можливо, дивляться в телефоні мультики та до їхніх батьків. Ми хочемо, щоб дитина від свого раннього життя відчувала зв’язок з українською мовою та українською лялькою як складовою нашої народної культури та „тягнула“ батьків до театру. Саме таким чином ми зможемо розширювати територію добра», — резюмує директор Міжнародного благодійного фонду «Комітет миру України».

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~