Україна: чи є шанси на вихід з-під зовнішнього управління?

Неможливість упродовж останніх вісімсот років відновити повноцінну державність є наслідком відсутності власного цивілізаційного проекту.

Ми намагалися утвердити українську ідею в межах литовського, польського, османського проектів, що в результаті загнало нас під москву. Вириваючись з кров'ю з-під ординської опіки ми з надією дивимосч на Євросоюз, бажаючи розвинути власну проектність в межах цієї спільноти. Протести польських фермерів є першими дзвіночками щодо переспектив такого руху за нинішніх умов. І це не дивно, бо без власної моделі цивілізаційного розвитку та власного бачення свого місця в системі глобального обміну годі й сподіватися на успішние входження в ті чи інші геополітичні структури.

Про українську цивілізаційну проектність її сильні та слабкі сторони та шанси на реалізацію за нинішніх умов говоримо з одним з лідерів Народного Руху України Михайлом Дорошенком.

Українці ще мають шанс врятувати країну — але для цього в політичному сегменті нам потрібно прийняти правильне рішення. Про це під час ефіру заявив лідер Народного Руху України Михайло Дорошенко.

«Якщо говорити про війну в Україні, то суспільство тут показало себе з сильної сторони. Скільки зібрано благодійними фондами грошей, скільки виявлено підтримки бізнесом для збройних сил та захисту держави — це феноменально. Навіть закордонні партнери давали нам до двох тижнів від початку повномасштабного вторгнення. Ніхто не розраховував, що Україна вистоїть. Це сталося в пориві українського національного духу. А тепер нам потрібно прийняти правильне рішення в політичному сегменті. Фундамент в нас вже є — це ідеологія, яка закладена в Народному Русі. Також маємо цілий пантеон українських національних героїв, таких як В’ячеслав Чорновіл, Степан Хмара та інші відомі українські борці за нашу незалежність. Це були люди, які ніколи не змінювали україноцентричний погляд. Тому у нас є шанс на порятунок України. Адже не всі фахівці поїхали з України. Є багато патріотичних, кваліфікованих людей, з яких потрібно формувати команду, щоб знаходити рішення для перемоги. Це єдиний шлях вийти з кризи. Не варто сподіватися, що станеться диво. Це не логічно. Ми зараз спільними зусиллям тримаємо фронт. Тому спільними зусиллями ми маємо нарешті, згідно з Конституцією, взяти владу в руки, яка належить тільки українському народові», — каже М. Дорошенко.

За його словами, багато дрібних політичних проєктів діялили як банальні заробітчани на виборах.

«У той же час Народний Рух не виник як проєкт якоїсь однієї людини. Він виник з ініціативи української національної еліти, в єдиному прагненні — здобути омріяну свободу, вирвавшись з пастки радянського союзу. Якщо говорити про об’єднання, то треба говорити про напрямки об’єднання з громадськими організаціями. Тому ми запрошуємо лідерів думок та громадських організацій, окремих експертів, які підтримують українську ідею. Тут мова йде не про чиїсь амбіції, а про порятунок та побудову держави», — резюмує М. Дорошенко.