Суспільство і влада монобільшості: грузинські уроки для України

Трансформація пострадянського простору в нових незалежних державах відбувалася по-різному.

Та все ж деякі закономірності можна відстежити, щоб принаймні знати, що нас може очікувати за розвитку тих чи інших тенденцій. У цьому зв'язку цікавий приклад Грузії. Вона пройшла шлях від ночі саперних лопаток у квітні 1989-го, обрання незалежного від москви президента Гамсахурдії з подальшим усуненням його шляхом державного перевороту, революції троянд, реформ Саакашвілі, які завершилися приходом проросійськох більшості, що керує країною й донині. Сьогоднішні протести — чергова спроба картвелів вирватися з лабет московитського совка. Наскільки вона буде вдалою, а також які уроки тут можна винести для України — говоримо з громадською діячкою, кореспондентом грузинського медіа-ресурсу «Формула» в Україні Мананою Абашидзе.

Після агресії росії проти Грузії у 2008 році, влада через пів року вирішила все забути. Хоча в Грузії було те ж саме, що рашисти робили в Бучі. Про це під час ефіру заявила громадська діячка, кореспондент грузинського медіа-ресурсу «Формула» в Україні Манана Абашидзе.

«У Грузії помилок було дуже багато. По-перше, країна та кожен громадянин мав одразу визнати, хто така росія. Цього не відбувалося. Хоча у 2008 році у нас з'явися ворог — рф. Був страх та розпач, але потім у владі вирішили все забути, бо Грузія — туристична Мекка. Тому потрібні гроші, бо культура та економіка поза політики. Адже пройшло пів року після війни, і міністр культури заявив, що нехай росіяни їдуть, будемо дружити культурами. Після чого для рф грузини стали боягузами», — каже М. Абашидзе.

Вона підкреслила, що після агресії рф проти Грузії у 2008 році, ніхто не розповідав, скільки було знищено цивільних людей.

«Хоча в Грузії було те ж саме, що рашисти робили в Бучі», — зазначає М. Абашидзе.

Вона підкреслила, що колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі сам запустив російську гідру в країну.

«Вся нинішня верхівка влади у Грузії мала російське громадянство. Хоча партія Грузинська мрія стала проросійською десь 5 років тому. Вони зрозуміли, що альтернативи їм немає, бо дуже слабка опозиція, яка не вірить у свою перемогу. Тому сьогодні в Грузії виникла політична криза. Опозиція не знає, як розмовляти з молоддю, яка вийшла на вулиці з протестами. Опозиція має зрозуміти, що ця молодь є їх електоратом, який треба слухати та гуртуватися навколо нього. Однак команда Саакашвілі вже не має шансу на політичне майбутнє. Коли прийшла Грузинська мрія, його партія почалася розчинятися. Когось підкупили, хтось покинув країну або ж відійшов від політики», — підкреслює громадська діячка.

За її словами, поліція в Грузії бере приклад з рф.

«По-суті, на останніх акціях протесту в країні, грузинська поліція перетворилася на Беркут, який б’є людей. Молодь боїться, що Грузія перетвориться на московщину. Адже закон про іноагентів стосується правозахисних організацій та ЗМІ, які працюють в Грузії», — резюмує М. Абашидзе.

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~